Pūšas vēders un katru rītu mosties nogurusi? Tev steigšus jāmaina ēdienkarte!
Alkohola lietošana iznīcina labās baktērijas, kas atbild par labvēlīgu zarnu mikrofloru.
Esi vesels

Pūšas vēders un katru rītu mosties nogurusi? Tev steigšus jāmaina ēdienkarte!

Jauns.lv

Ja raizes sagādā piepūties vēders pēc ēšanas, katru rītu mosties nogurusi, sāk pasliktināties koncentrēšanās spējas un zem acīm parādās tumši loki, steigšus jāmaina ēdienkarte.

Pie vēdera uzpūšanās vainojams raugveida organisms, kas zarnās raudzē vienkāršos un saliktos cukurus. Rezultātā veidojas ogļskābā gāze (tā, kas rada dzirkstīšanu alū un šampanietī).  Nevēlamas baktērijas sāk izvietoties uz iekšējām zarnu sieniņām, kur ir iznīcināta draudzīgā zarnu mikroflora. Visbiežāk tas notiek, lietojot antibiotikas, pretiekaisuma līdzekļus vai pārmērīgi dzerot alkoholu. Šo procesu sauc par bakteriālo zarnu fermentāciju, un tā ir atbildīga par gāzu uzkrāšanos, sliktu miegu, atmiņas un koncentrēšanās pavājināšanos, libido zudumu, svīšanu naktīs un tumšos lokus zem acīm. Tas arī traucē normālai zarnu, jo vairākiem fermentācijas veidiem piemīt saudzīgs anestezējošs efekts, kas liek zarnām kļūt lēnīgām. Nosliece uz aizcietējumiem tad reizēm robežojas ar caureju, kas nav nekas cits kā neveiksmīgs zarnu mēģinājums atbrīvoties no nevēlamo baktēriju klātbūtnes. Uzreiz pēc tam zarnu lēnīgums parasti atgriežas.

Ja vēlies atbrīvoties no vēdera uzpūšanās, ēd ogas un probiotisko jogurtu.
Ja vēlies atbrīvoties no vēdera uzpūšanās, ēd ogas un probiotisko jogurtu.

Lai novērstu bakteriālo zarnu fermentāciju, nepieciešama apmēram 8–10 nedēļu, bet dažkārt pat ilgāka ārstēšana. Šajā laikā jāievēro īpašs uztura režīms un jāpārstāj ēst produktus, kas “baro” nevēlamās baktērijas. Starp tiem ir visu veidu cukuri un tos saturoši produkti, vienkāršie ogļhidrāti, kā arī rafinēti un konservēti produkti, jo tie nereti papildināti ar organismam nevajadzīgām piedevām. Vienlaikus ieteicams lietot bārbeles (Berberis vulgaris) tinktūru (viena ēdamkarote divreiz dienā pēc ēšanas) – tā likvidēs sliktās baktērijas, bet draudzīgo mikrofloru saglabās neskartu. Tāpat jālieto kvalitatīvi probiotiskie līdzekļi, lai veicinātu labo baktēriju attīstību. Visnoderīgākie ir tie, kuri satur lactobacilli, bifidobacteria, Saccnepharomyces boulardii un slimību neizraisošās Escherichia coli un streptococci kultūras. Vēl noderīgs papildinājums ir bentonīta mālu pulveris, koloidālais alumīnija silikāts, kas spēj savākt un likvidēt toksīnus, endotoksīnus un baktērijas. Tas palīdzēs novērst arī zarnu sieniņu filtrēšanas sistēmas bojājumus, ko izraisījis toksiskais alkohols, kas nepārtraukti gājis tām cauri, lai nokļūtu asinsritē. Lietojiet ēdamkaroti bentonīta mālu pulvera, sajauktu ar ūdeni, divreiz dienā tukšā dūšā. Vēl ieteicams dzert labus multivitamīnus un zivju eļļu, A un D un B vitamīnu kompleksu, kas visi palīdz atjaunot zarnu darbību.

• Jūras veltes

• Zivis

• Mandeles, Indijas rieksti

• Kokosrieksti

• Kartupeļi

• Rīsi

• Kukurūza

• Visas eļļas

Nav atļauti

• Visi pārējie augļi, izņemot iepriekš norādītos

• Visu veidu cukurs

• Kvieši, rudzi, mieži, auzas

• Melnā tēja

• Kaltēti garšaugi

• Jebkāda veida raugs vai sēnes

• Govs piena produkti

Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock