Saki "nē" latviski milzīgajām ēdienu porcijām un tievē kā francūziete! 7 padomi
Francijas sievietes allaž ir tik koptas, skaistas un slaidas. Bet vai esi kādreiz aizdomājusies, kā viņām tas izdodas?
Tā saucamā franču diēta nav kampaņveidīgs pasākums, kas palīdzēs īsā laikā nomest vairākus kilogramus. Ja vēlies pieturēties pie francūžiem aktuālajiem pareizas ēšanas principiem, tad tie būs jāievēro ilgstoši. Franču diētas pamatā ir kvalitatīvs ēdiens, nelielas porcijas un nesteidzīga maltītes ieturēšana. Sekojot tai, tu nejutīsies tā, it kā sev kaut ko aizliegtu. Tieši otrādi – atklāsi jaunu virtuves filozofiju un iemācīsies citādu attieksmi pret ēdienu.
1. Ēd mazākas porcijas!
Latvieši bieži vien grēko ar milzīgām ēdiena porcijām, un smaguma sajūta vēderā tiek uztverta kā zīme, ka esi paēdis. Bet ko dara francūži? Viņi ietur nelielas, no kvalitatīvām izejvielām pagatavotas maltītes. Mazākas ir ne vien Francijas iedzīvotāju porcijas, bet arī jogurta iepakojumu, ātro uzkodu un saldumu izmēri. Tas ir ļoti svarīgi, jo cilvēkiem jau no bērna kājas māca apēst visu, taču kalorijas sasummējas un galu galā tu esi apēdusi daudz vairāk, nekā tas organismam ir nepieciešams.
2. Kvalitāte pirmajā vietā!
Ēdienam jābūt gatavotam no labām izejvielām, turklāt tev jāiegulda laiks recepšu atlasīšanā un gatavošanā. Par rezultātu pašai būs lielāks prieks un vairāk spēsi to novērtēt. Ātri aprijot vakariņas televizora priekšā, tu nespēj ne sajust garšu, ne arī laikus apstāties. Rezultātā tu esi pārēdusies, taču nekādu apmierinājumu ēdiens nav nesis, un drīz vien gribas uzlikt uz kārā zoba vēl kādu našķi…
3. Nekādu pusfabrikātu!
Viens no vērtīgākajiem franču diētas pamatprincipiem – pieturies pie svaigiem un neapstrādātiem produktiem. Pusfabrikāti, kā arī veikalā pirktie cepumi, čipsi un krekeri sastāv no tā saucamajām „tukšajām” kalorijām, kuras tikai tauku veidā nogulsnējas tev uz gurniem un vēdera, bet kurām nav nekādas uzturvērtības. Gatavošanai izvēlies augļus un dārzeņus, svaigu gaļu un zivis un piena produktus. Saldumus vislabāk gatavot pašai no tīrām izejvielām, jo tad tu varēsi kontrolēt kaloriju skaitu un treknākās sastāvdaļas aizstāt ar figūrai draudzīgākām alternatīvām.
4. Ēd lēnām!
Maltītei jākļūst par nozīmīgu tavas ikdienas sastāvdaļu, kurā nav vietas steigai. Vakariņas jāietur ģimenes lokā, kad varat nesteidzīgi pārrunāt dienas notikumus, nevis klusējot blenzt televizora ekrānā. Amerikāņu zinātnieku pētījumā atklājās, ka tās ģimenes, kas vienmēr vakariņo kopā, biežāk ievēro veselīga uztura pamatprincipus. Tas tāpēc, ka maltīšu pagatavošanā tiek ieguldīts vairāk laika un uzmanības, kas turklāt arī stiprina ģimenes saites.
5. Ēd vairākus ēdienus!
Francūži parasti ēd vairākus ēdienus – uzkodas, zupu, otro ēdienu, desertu, sieru un kafiju. Taču viņi nekad nepieēdas, jo zina, ka vēderā būs jāatstāj vieta nākamajam ēdienam. Mājās uzliec sev porciju, kas izskatās nedaudz par mazu, un noskaņojies, ka pēc pāris minūšu atpūšanās varēsi dabūt papildporciju. Zinātniski pierādīts, ka tavas smadzenes tikai aptuveni pēc 15 minūtēm sapratīs, ka esi paēdusi. Ļoti iespējams, ka papildporciju pēc tam vairs nemaz negribēsies!
6. Neaizraujies ar našķiem!
Francūži neaizraujas ar našķošanos starp ēdienreizēm. Bet tajos retajos gadījumos, kad viņi tā dara, par našķiem kalpo maize, siers jogurts un svaigi augļi, nevis saldumi un čipsi. Ja ēdienreižu starplaikos nevari atsacīties no kā ēdama, tad lieto tikai „tīrus” produktus. Ēd tos lēni neļauj, lai uzmanību novērš kas cits.
7. Izbaudi ēdienu!
Jo vairāk laika un uzmanības veltīsi gatavošanai, jo labāks būs rezultāts. Neliedz sev neko būtisku, taču vienmēr izsver, vai tas ir veselīgs un vajadzīgs. Jo mazāks ēdiens tiks iepriekš apstrādāts, jo labāk. Apsēžoties pie galda, neļauj darbiem vai televīzijas pārraidēm aizēnot tevis pagatavoto ēdienu. Izgaršo katru kumosu, ko liec mutē.