Baktēriju dzīres. Kas notiek ar tavu ēdienu, ja to atstāj istabas temperatūrā; īpašs risks ir ar rīsiem
foto: Shutterstock
Ledusskapī baktērijām nav tik labvēlīgi apstākļi kā istabas temperatūrā.
Esi vesels

Baktēriju dzīres. Kas notiek ar tavu ēdienu, ja to atstāj istabas temperatūrā; īpašs risks ir ar rīsiem

Kas Jauns Avīze

Atstāt ēdienu istabas temperatūrā ilgāk par divām līdz trim stundām nav ieteicams, bet rīsus pat ne vairāk par stundu, jo tajos ātri vairojas “Bacillus cereus”, brīdina BBC.

Ar to inficēta pārtika var izraisīt vemšanu, parasti pēc vienas līdz sešām stundām, šīs baktērijas zarnās veido toksīnus. Rīsi gan nav latviešu virtuves pamatēdiens, bet der zināt, ka, pērkot tos jau gatavus, vēlams uzreiz apēst, lai izvairītos no minētā riska.

Ja maltītes sagatavots daudz, arī pāris nākamajām dienām, ieteicams to sasaldēt, tā var darīt pat ar maizi. Mīnus 18 grādos baktēriju aktivitāte apsīkst. Tiesa, bojā tās neiet un, nokļūstot atkal siltumā, atsāk vairoties.

Saldēto vistu nav ieteicams atsaldēt ar siltu ūdeni, jo pastāv risks, ka daļa gaļa nepaspēs pilnībā atkust, un to neizdosies izšmorēt vienmērīgi. Labāk atstāt atkust ledusskapī un rūpīgi sagatavot. Baktērijas “Campylobacter” putnu gaļā var izraisīt kuņģa darbības traucējumus. Broilerim vienmērīgai atkušanai pietiks ar 24 stundām.

Vienmēr glabājiet produktus ledusskapī, piecu grādu un zemāka temperatūra ierobežo mikrobu vairošanos. Tikai nevajag likt ledusskapī vēl karstu zupu vai citu maltīti, vispirms jāļauj tai atdzist, citādi temperatūras lēciens nāks par labu baktērijām, kas ātri vairojas robežās no astoņiem līdz 63 grādiem.

Tēmas