1dienas
19stundas
33minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pamosties ar rūgtu garšu mutē? Uzzini, kas patiesībā notiek tavā ķermenī
foto: Shutterstock
Žults ir viens no spēcīgākajiem kancerogēniem, un tās iekļūšana kuņģī un barības vadā var izraisīt kuņģa vai barības vada vēža attīstību. Tādēļ, ja novērojat šādu simptomu, svarīgi ir meklēt tā cēloni un ātri rīkoties.
Esi vesels

Pamosties ar rūgtu garšu mutē? Uzzini, kas patiesībā notiek tavā ķermenī

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja no rītiem pamostaties ar rūgtu garšu mutē, tas var būt nopietns signāls, kas norāda uz gremošanas sistēmas problēmām, īpaši saistībā ar refluksu jeb atvilni. Šis stāvoklis rodas, kad kuņģa skābe vai žults atgriežas barības vadā un nonāk mutes dobumā, radot nepatīkamu rūgtuma sajūtu. Rūgta garša mutē biežāk parādās naktīs, jo guļot horizontālā stāvoklī, refluksa simptomi var saasināties.

Reflukss un žults kā kancerogēns

Reflukss ne tikai rada diskomfortu, bet arī var būt nopietns veselības risks. Žults ir viens no spēcīgākajiem kancerogēniem, un tās iekļūšana kuņģī un barības vadā var izraisīt kuņģa vai barības vada vēža attīstību. Tādēļ, ja novērojat šādu simptomu, svarīgi ir meklēt tā cēloni un ātri rīkoties.

Rūgtuma cēloņi – aknu un žultspūšļa problēmas

Lai gan rūgtums mutē var liecināt par refluksu, bieži vien tas saistīts ar aknu, žultspūšļa vai žults izvades ceļu darbības traucējumiem, nevis tieši ar kuņģa problēmām. Ir svarīgi vērsties pie ģimenes ārsta, kurš veiks nepieciešamās analīzes un ultrasonogrāfiju, lai pārbaudītu aknas, žultsceļus un žultspūsli.

Ko darīt, ja jūtama rūgta garša mutē?

Ja jums mutē jūtama rūgta garša, neignorējiet šo simptomu. Savlaicīga diagnostika un ārstēšana var novērst nopietnākas veselības problēmas. Ģimenes ārsts, ja nepieciešams, nosūtīs jūs pie speciālista, piemēram, gastroenterologa, lai noteiktu precīzu diagnozi un izvēlētos atbilstošu ārstēšanu.