Kā atbrīvoties no cukura atkarības? Ēd dateles!
Ir viena iespēja, kā pilnībā izslēgt rafinētu cukuru no uztura, – aizstāt to ar dabīgi saldiem augļiem un ogām!
Ikviens noteikti ir pamanījis, ka, apēdot kādu saldu našķi, enerģijas pēkšņi ir pārpārēm un rodas tāda kā piepildījuma un laimes izjūta. Taču tā neturpinās pārāk ilgi, ja vien ik pēc laiciņa neaplaimojat savu organismu ar kārtējo našķa devu.
Cukurs ir produkts, ko uzturā lieto gan gaļēdāji, gan veģetārieši un pat vegāni. Vegānu uzturs patiešām var būt diezgan veselīgs, taču daudzi sākotnēji pieļauj kļūdu un iekļauj tajā daudz cukuru saturošu produktu. Ja no ēdienkartes tiek izslēgti dzīvnieku valsts produkti, nereti rodas vēlme pēc saldumiem, jo tā iespējams iegūt sāta sajūtu. Var pat gadīties, ka ikvienā maltītē prasās kāds salds kārums, un tad nu apzinīgākie tos aizstāj ar augļiem. Taču arī ar augļu ēšanu var iekrist galējībās. Ir cilvēki, kuri dienā apēd pat 16 banānus! Patiesībā tā ir diagnosticējama cukura atkarība, kas piemīt lielai daļai cilvēku. Tāpēc atteikšanās no gaļas vai piena produktiem automātiski nenozīmē veselīgāku uzturu. Tikai tad, ja vegāna ēdienkarte tiek sabalansēta, tā var ievērojami uzlabot veselību. (Par piemēru var ņemt ASV eksprezidentu Bilu Klintonu, kurš pēc sirdslēkmes 2010. gadā kļuva par vegānu.)
Rafinēts cukurs ir paslēpies daudzos iecienītos produktos – dažādās mērcēs, zupās, brokastu pārslās, čipsos, salātu aizdaros, sulās un alkoholā. Mēs esam pieraduši pie saldās garšas no mazotnes, un tā turpina mūs piesaistīt arī pieaugušā vecumā. Tā nu turpinām ēst saldus produktus un darām to arvien lielākā apjomā. Vidēji ik gadu cilvēks apēd vairāk nekā 70 kg cukura un citu saldinātāju.
Vai tā ir īsta atkarība?
Nesen kādā francūžu veiktā pētījumā zinātnieki analizēja, vai ir saistība starp atkarību no narkotikām (piemēram, kokaīna) un baudu izraisošiem ēdieniem – tādiem, kas satur daudz pievienota cukura. Rezultāti liecināja, ka cukurs un saldā garša izraisa apmierinājuma sajūtu un vēlmi pēc atkārtotas devas, tāpat kā tas notiek, lietojot kokaīnu. Vēl trakāk – ja skatāmies bioloģiskā līmenī, cukuroti ēdieni rada pat vēl lielāku atalgojuma sajūtu un ir pievilcīgāki nekā narkotikas, jo saldās garšas izraisītie neirālie efekti ir spēcīgāki. Tas palīdz fizioloģiski izskaidrot faktu, kāpēc tik daudziem cilvēkiem, ja viņi saldumus lieto regulāri, ir grūti tos ierobežot.
Cukura alternatīva
Dateles ir veselīgāka alternatīva rafinētajiem cukuriem. Vadoties pēc Londonas Metropoles universitātes beidzamā pētījuma datiem, dateles varētu dēvēt teju par ideālu ēdienu, jo tās satur plašu spektru ar cilvēka organismam nepieciešamajām uzturvielām un spēj labvēlīgi ietekmēt veselību. Lai gan datelēs ir daudz ogļhidrātu, to sastāvā ir arī ne mazums minerālvielu kā kālijs, bors, kalcijs, kobalts, varš, fluors, dzelzs, magnijs, mangāns, fosfors, nātrijs, cinks un selēns. Dateles ir arī olbaltumvielu avots, kas satur 23 aminoskābes, no kurām dažas pat nav atrodamas citos biežāk ēstajos augļos kā apelsīnos, ābolos un banānos. Vienīgais dateļu mīnuss – tās pieder pie augsta glikēmiskā indeksa (GI) produktiem.
Glikēmiskais indekss mēra, cik daudz tīra cukura/cietes produkts satur un kā tas ietekmēs cukura līmeni asinīs pēc produkta apēšanas. GI skaitlis parāda produktā esošo ogļhidrātu spēju paaugstināt glikozes līmeni. Citiem vārdiem sakot, GI palīdz nojaust, cik daudz organismam būs nepieciešams izdalīt insulīnu – jo augstāks glikēmiskais indekss, jo vairāk insulīna tiks sintezēts, un palielināsies iespējas uzkrāt liekus kilogramus.
Produkti ar augstu GI rādītāju cukura līmeni palielina diezgan strauji, turpretim zemāks GI norāda uz pakāpeniskāku un mērenāku glikozes līmeņa paaugstināšanu. Straujā enerģija, ko gūstam, apēdot produktu ar augstu GI, diemžēl nav ilglaicīga, un diezgan drīz enerģijas pieplūdums krītas – mēs atkal jūtamies izsalkuši un atkal gribam ēst. Jāatceras arī tas, ka pēc tādu produktu ēšanas, kuriem ir augsts GI, asinīs būs daudz brīvi pieejamas enerģijas (glikozes veidolā), ko organisms izmantos kā pirmavotu. Tas nozīmē, ka uzkrātā enerģija no tauku rezervēm netiks aiztikta un svaru zaudēt būs grūtāk.
Zema glikēmiskā indeksa produktu pluss – tos apēdot, jutīsimies ne tik izsalkuši.4 Tas nozīmē, ka savu kāri pēc našķiem būs daudz vieglāk kontrolēt, jo nebūs jāpaļaujas tikai uz gribasspēku vien – organisma vajadzība pēc enerģijas būs fizioloģiski apmierināta.
Ja ievēro sabalansētu zema GI indeksa diētu, tad vēlme našķoties vai pārēsties tiek ievērojami samazināta. Dateļu lietošana uzturā nenozīmē automātisku svara pieaugumu, taču, ja ir mērķis svaru samazināt, priekšroku vajadzētu dot augļiem ar zemāku GI – ķiršiem, plūmēm, greipfrūtiem, persikiem, āboliem, žāvētām aprikozēm un žāvētām plūmēm.
Veselīga recepte - svaigi saldie salātiņi
Tiem, kam ir pašiem savas ābeles un ik rudeni pietrūkst izdomas, ko darīt ar ābolu ražu, šī recepte būs tieši laikā, savukārt pārējiem nāksies doties uz tirgu vai veikalu pēc kāda garda Latvijas ābolīša. Receptes galarezultātu varēsiet baudīt gan vienu pašu, gan ar to papildināt pankūkas vai izmantot pildījumam citiem ēdieniem.
Viena no receptes satāvdaļām ir cukīni, kas šajā ēdienā jūs, visticamāk, pārsteigs ar negaidīti labo garšu. Makas pulveris, ko iegūst no Makas saknes, ir lieliska piedeva, kas palīdz līdzsvarot hormonus un uzlabo garastāvokli. Čia sēklas pievieno, lai absorbētu mitrumu un palīdzētu saturēt visas sastāvdaļas kopā, savukārt godžī ogas piešķir papildu garšas nianses un kārtīgu antioksidantu devu. Visbeidzot – kanēlis ir lielisks gremošanas toniks, kas izcels saldo garšu un palīdzēs sasildīties aukstajos rudens un ziemas vakaros.
Sastāvdaļas
1 tasīte sasmalcināta ābola
1 tasīte sasmalcināta cukīni
1 ēdamkarote čia sēklu
1 ēdamkarote makas pulvera
1 tējkarote kanēļa
2 ēdamkarotes izmērcētu godžī ogu
Lieciet visas sastāvdaļas bļodā un viegli samaisiet, līdz viss sajaucies. Ēdiet šos salātus vienus pašus vai baudiet kopā ar citiem ēdieniem.
Tumši brūnā veselīgā dateļu mērce
7 dateles
2 ēdamkarotes karobas pulvera
1 ēdamkarote ceļteku sēklu sēnalu
1 tasīte ūdens
Lai iegūtu viendabīgu un šķidru mērci, ko pārliet pāri pirmās receptes gardumam, jums būs vajadzīgs iespējami jaudīgāks blenderis. Lieciet tajā visas sastāvdaļas un maliet, līdz iegūta minētā konsistence. Ja mērci uzreiz neizlietojat, varat to ieliet slēgtā kārbā vai burkā un glabāt ledusskapī – tā būs svaiga gandrīz nedēļu.