Rosina dubultot zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu individuālo kompensāciju
foto: Zane Bitere/LETA
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas aptiekas noliktava.
Esi vesels

Rosina dubultot zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu individuālo kompensāciju

Veselības nodaļa

Jauns.lv/LETA

Veselības ministrija (VM) rosina palielināt individuālo zāļu un medicīnisko ierīču pieejamo kompensāciju vienam pacientam gada periodā līdz 30 000 eiro.

Veselības ministrija sagatavojusi attiecīgus noteikumu grozījumus.

Pašreiz Ministru kabineta noteikumi paredz, ka Nacionālais veselības dienests individuālās kompensācijas gadījumos kompensē zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus, nepārsniedzot 14 228,72 eiro vienam pacientam 12 mēnešu periodā.

Kā norāda VM, kopš iepriekšējo noteikumu spēkā stāšanās 2006.gadā, zāļu un ierīču patēriņa cenas laika periodā no 2006.gada novembra līdz 2024.gada augustam pieaugušas par 98,4%. Proti, medicīnas preces un pakalpojumi ir sadārdzinājušies teju divas reizes, norāda VM.

Rīkojuma projekts papildināts ar normu, ka kompensējamo zāļu vai medicīnisko ierīču cena nav augstāka par šo zāļu vai medicīnisko ierīču otro zemāko ražotāja vai vairumtirdzniecības cenu Čehijā, Dānijā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā, kā arī nepārsniedz šo zāļu vai medicīnisko ierīču ražotāja cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā.