Ir jāēd mazāk sarkanās gaļas - šādi var samazināt diabēta risku
foto: Shutterstock
Ja sarkano gaļu aizvieto ar citiem olbaltumvielas saturošiem produktiem, piemēram, riekstiem, pākšaugiem vai piena produktiem, iespēja saslimt samazinās par 20–30 procentiem.
Diētas

Ir jāēd mazāk sarkanās gaļas - šādi var samazināt diabēta risku

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Lai samazinātu risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu, ir jāierobežo sarkanās gaļas patēriņš. Zinātnieki iesaka atstāt sarkano gaļu ēdienkartē tikai divas dienas nedēļā, bet pārējā laikā uzņemt olbaltumvielas no augu valsts produktiem vai piena produktiem.

Hārvarda T.H. Čana Sabiedrības veselības skolas pētnieki secinājuši, ka šādi mēs varam samazināt otrā tipa cukura diabēta draudus par 30 procentiem. Zinātnieki izpētīja, kādu iespaidu uz veselību atstāja sarkanās gaļas ēšana vairāk nekā 36 gadu garumā. Pētījumā analizēja 216 000 dalībnieku veselības rādītājus. Secinājums – jebkāda sarkanā gaļa, gan pārstrādāta, gan svaigi pagatavota, palielināja otrā tipa cukura diabēta draudus, un tiem, kas to ēda visvairāk, bija par 62 % lielāks risks saslimt, salīdzinot tiem, kas sarkano gaļu ēda reti.

Katra pārstrādātas sarkanās gaļas porcija, ko dienā apēdam, vairo diabēta risku par 46 %, bet katra dienā apēstā nepārstrādātas jeb svaigi pagatavotas sarkanās gaļas porcija palielina draudus par 24 procentiem. Ja šo porciju aizvieto ar citiem olbaltumvielas saturošiem produktiem, piemēram, riekstiem, pākšaugiem vai piena produktiem, iespēja saslimt samazinās par 20–30 procentiem.