Vai Latvijas iedzīvotāji, kas dzimuši pirms 1980. gada. jau ir vakcinēti pret pērtiķu bakām? Skaidro SPKC
foto: Shutterstock
Latvijā pret bakām vakcinēti līdz 1980.gadam dzimušie.
Runā speciālists

Vai Latvijas iedzīvotāji, kas dzimuši pirms 1980. gada. jau ir vakcinēti pret pērtiķu bakām? Skaidro SPKC

Gundega Grīva

Jauns.lv

Vairāki iedzīvotāji sociālajos tīklos pauduši uzskatus, ka "Latvijas iedzīvotāji, kas dzimuši pirms 1980. gada ir pasargāti no pērtiķu bakām, jo reiz šī vakcīna tika iekļauta obligāti veicamās vakcinācijas programmā".

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Ūdre Jauns.lv apstiprina, ka "pacienti, kuri dzimuši līdz 1980. gadam ir vakcinēti pret baku vīrusu, kas sniedz aizsardzību arī pret pērtiķu bakām". Viņa gan uzsver, ka vakcinēties profilakses nolūkos iedzīvotājiem nav nepieciešams un rekomendācijas pastāv vien riska grupā esošiem iedzīvotājiem, kā, piemēram, ārstniecības personām, kas var nonākt kontaktā ar vīrusu, slimnieka kontaktpersonām, u.c.

"Iepriekšējās vakcinācijas dēļ tiem riska grupas pacientiem, kuri dzimuši līdz 1980. gadam rekomendējama viena vakcīnas deva, kamēr pārējiem - divas," skaidro speciāliste. 

Pērtiķu baku vīrusa infekcijas slimība Eiropā atklāta jau 1958. gadā un tā izplatība pasaulē jau sākotnēji tika apturēta, pateicoties potei pret baku vīrusu, kas reiz bija iekļauts obligāti veicamās vakcinācijas programmā. 1980. gadā minimālās vīrusa izplatības sabiedrībā dēļ vakcinācija vairs nebija nepieciešama, tādēļ Latvijā vakcinācija pret bakām tika pārtraukta. Latvijā pret bakām vakcinēti līdz 1980.gadam dzimušie, un baku vakcīna pret pērtiķu bakām nodrošina aizsardzību 85 procentu apmērā.

Lai gan Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien, 14. augustā, izsludināja ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā saistībā ar plašo pērtiķu baku varianta izplatību Āfrikā, SPKC ziņo, ka šī slimība Latvijā nav jauna - piemēram, 2022. gadā valstī tika reģistrēti 6 saslimšanas gadījumi, pēc kuriem tika veikta arī epidemioloģiskā izmeklēšana. Visi saslimušie bija inficējušies ārpus Latvijas, un vietējā transmisija sabiedrībā netika konstatēta.

Ūdre norāda, ka "15. augustā Zviedrijā tika reģistrēts šogad pirmais pērtiķu baku varianta gadījums ārpus Āfrikas, tomēr viņa uzsver, ka jau iepriekš pasaulē bijuši vairāki slimības pacēluma gadījumi". "PVO norāda, ka slimības pacēlums novērots arī šogad, un līdz ar to arī izsludināts ārkārtas stāvoklis, lai valstis varētu pārskatīt savas drošības shēmas," skaidro speciāliste. Viņa uzsver, ka "Latvijā ir pieejamas vakcīnas pret pērtiķu bakām un atkārtota informācija par slimību nosūtīta arī ārstiem".

"Vakcinēties profilakses nolūkos iedzīvotājiem nav nepieciešams. Vienīgi ceļotājiem rekomendējam rūpīgi izvērtēt savu ceļojuma galamērķus un pirms ceļosanas aplūkot valstu atbildīgo iestāžu mājaslapas, lai pārskatītu kādas slimības konkrētajā valstī ir aktuālas," skaidro Ilze Ūdre.

Nākamā lapa: Kas ir pērtiķu bakas?