foto: Shutterstock
Pēc peldēšanās ausī uzbriedis sēra korķis - otolaringologs māca, ko nekādā gadījumā nedarīt
Runā speciālists
2024. gada 3. jūlijs, 06:58

Pēc peldēšanās ausī uzbriedis sēra korķis - otolaringologs māca, ko nekādā gadījumā nedarīt

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Auss sērs jeb vasks nodrošina auss eju un bungplēvītes aizsardzību no mikrobiem, baktērijām, sēnītēm, netīrumiem un ūdens. Skaidro otolaringologs Dins Sumerags.

Ja sērs ir blīvs, var sākt veidoties tā saucamie sēra korķi, un tas var radīt ne vien diskomfortu, bet arī dzirdes pasliktināšanos. Šādi korķi mēdz uzbriest pēc dušas vai peldēšanās, tā vēl vairāk pasliktinot dzirdi.

Atceries, ka ausi nekādā gadījumā nevajag bakstīt vai tīrīt ar ausu kociņu, jo ar to korķi vari ne tikai iestumt dziļāk, bet arī traumēt bungplēvīti.

Pareizi ir korķi izskalot ar ūdeni, un to vislabāk veiks ausu ārsts, izmantojot skalošanas sistēmu, kurā ūdens ir ķermeņa temperatūrā, vai tā saucamo Žanē šļirci. Ja cilvēkam ir hroniska vai akūta bungplēvītes perforācija (bungplēvītē ir caurums) parasto skalošanas metodi izmantot nedrīkst, tāpēc ārsts korķi izvilks ar speciālu āķīti, kontrolējot darbības zem mikroskopa.

foto: Shutterstock

Ja sēra korķis pārāk cieši turas pie bungplēvītes vai ārējās auss ejas, vienā reizē var neizdoties to likvidēt. Šādā gadījumā ārsts ieteiks pilienus, kas sēra korķi padarīs vieglāk izskalojamu. Zāles parasti jāpilina ausīs 3–5 dienas, pēc tam atkārtoti jāveic auss skalošana.

Ņem vērā!

Ja sēra korķi mēdz veidoties bieži, ausu ārstu vajadzētu apmeklēt reizi pusgadā.