foto: Shutterstock
Kāpēc vīriešiem deguni ir lielāki nekā sievietēm?
Vīrieša deguns vidēji ir par 10% lielāks nekā sievietes.
2018. gada 14. jūnijs, 06:27

Kāpēc vīriešiem deguni ir lielāki nekā sievietēm?

Jauns.lv

Vīriešiem deguni ir gan garāki, gan arī platāki nekā sievietēm, secinājuši zinātnieki. Tas izskaidrojams ar faktu, ka vīriešiem ir attīstītāki deguna muskuļi. Vīriešiem parasti ir aktīvāks dzīvesveids, lielāka ķermeņa masa, tātad viņu organismam vajag vairāk skābekļa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Interesanti, ka mūsdienās cilvēku deguni ir daudz mazāki nekā mūsu pirmatnējiem senčiem, ieskaitot neandertāliešus, kas ir paši tuvākie mūsdienu cilvēku radinieki, vēstī livescience.com.

Zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka deguna lielums ir tiešā veidā atkarīgs no skābekļa daudzuma, kas vajadzīgs, lai cilvēks varētu normāli funkcionēt. Tā kā liecības, kas palikušas no pirmatnējiem cilvēkiem, apstiprina, ka viņiem bijusi krietni lielāka ķermeņa masa, šo pieņēmumu var uzskatīt par pareizu.

Tomēr daži speciālisti tam nepiekrīt. Viņi uzskata, ka līdz pusaudža gadiem vīriešu un sieviešu deguni lieluma ziņā praktiski neatšķiras. Vīriešu deguni sāk augt dzimumnobriešanas laikā, un tas sakrīt ar ar intensīvāku skābekļa patēriņu, kas saistīts ar palielinātu fizisko aktivitāti. Vīrieša deguns vidēji izaug par 10% lielāks nekā sievietes.  

Izanalizējot faktus, pētnieki secinājuši, ka deguna evolūcija beigsies ar to, ka mūsu pēctečiem tie būs vēl mazāki. Mūsdienu cilvēki atšķirībā no neandertāliešiem nav klejotāji, nemedī, viņiem nav jāglābjas no plēsoņām. Mums nav tik aktīvs dzīvesveids, tas nozīmē, ka tērējam mazāk skābekļa un mums ir mazāki deguni.

Zinātnieki ir secinājuši, ka, samazinoties cilvēku fiziskajai aktivitātei un ķermeņa masai, nākotnē deguni kļūs vēl mazāki. Taču arī tad vīriešu deguni joprojām būs mazliet lielāki nekā sieviešu.