foto: Shutterstock
Kas ir pasaulē bīstamākais siers, un kāpēc tā ēšana kaitē veselībai? 
Esi vesels
2024. gada 12. aprīlis, 06:55

Kas ir pasaulē bīstamākais siers, un kāpēc tā ēšana kaitē veselībai? 

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Itāļu siers "Casu Marzu", kas tulkojumā nozīmē – sapuvušais siers, ir tik bīstams, ka Eiropas Savienībā tas ir aizliegts. 

Siers tiek ražots, sarecinot pienu un pārstrādājot tā atlikumu. Atkarībā no siera veida tas tiek nogatavināts atšķirīgu laiku. Siera izgatavošanas procesā tiek izmantotas noteiktas baktērijas, un dažos gadījumos tiek izmantota arī ēdamā pelējuma sēnīte, kas cita starpā, tiek izmantota arī mums pazīstamajos zilajos sieros. 

Taču tas nav iemesls, kāpēc siers Eiropas Savienībā ir aizliegts. Patiesībā apzīmējums "sapelējušais siers" tam dots dēļ mušu kāpuriem, kas dzīvo sierā. "Casu Marzu" ir Sardīnijas tradicionālais siers, kas tiek gatavots no aitas piena. Kāpuri sierā nonāk pēc fermentācijas procesa, un to uzdevums ir veicināt siera tauku sadalīšanos, kā arī pareizās konsistences veidošanos, kas atgādina maigu krēmsieru, vēsta portāls "Express".  

Vietējie iedzīvotāji un siera pazinēji "Casu Marzu" ēd ar vai bez kāpuriem, un siera cienītāji piekrīt, ka tam ir intensīva, pikanta garša, kas atstāj pēcgaršu stundām ilgi. 2009. gadā Ginesa rekordu izvērtētāji tam piešķīruši pasaulē bīstamākā siera statusu. 

Siers ir aizliegts arī Itālijā. 1962. gadā Itālijas valdība šo sieru ir iekļāvusi aizliegto produktu sarakstā, proti, to nedrīkst nedz tirgot, nedz iegādāties. Tikmēr Sardīnijā tradicionālais produkts ir zināmā mērā "aizsargāts". Vietējie iedzīvotāji turpina to ražot un ēst, neskatoties uz to, ka var tikt pie soda par šādu rīcību. 

Veselībai bīstams šis siers ir tieši kāpuru dēļ. Ginesa rekordu grāmatā minēts, ka pēc apēšanas, kāpuri var izdzīvot kuņģa skābajā vidē, nokļūstot zarnās. Tas var beigties ar caureju un vemšanu. Sardīnijas vietējie iedzīvotāji gan neuzskata, ka siers būtu īpaša delikatese, tas tiek ražots jau simtiem gadu un tiek apgalvots, ka siers ir lielisks afrodīzijs – stimulē libido un atraisa seksualitāti. 

Tēmas