foto: Publicitātes foto
Pediatre Sanita Mitenberga: D3 vitamīna devai ir jābūt precīzai!
Runā speciālists
2024. gada 26. marts, 09:00

Pediatre Sanita Mitenberga: D3 vitamīna devai ir jābūt precīzai!

Reklāmas projekts

Kad pagājušajā nedēļā izskanēja informācija par Nateo D pilienu Forte izplatīšanas apturēšanu, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tika saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu, medijos parādījās dažādi raksti par to, ka vecākiem jābūt uzmanīgākiem, dozējot diennakts devu, kas ir tiesa, kā arī, ka ārsti pacientiem nemaz neiesaka lietot D3 vitamīnu uztura bagātinātāja formā (šim izteikumam gan es nevaru piekrist).

Man pašai ir trīs bērni, un es ne tikai savā profesionālajā praksē, bet arī pašas ģimenē esmu guvusi pamatotu apliecinājumu tam, ka bērniem ir būtiski papildus uzņemt D3 vitamīnu, turklāt visa gada garumā – regulāri un vecumam atbilstošā devā, tā nodrošinot pietiekamu šī vitamīna daudzumu organismā.

D3 vitamīns ir viens no visnepieciešamākajiem vitamīniem gan normālai bērna attīstībai un augšanai, gan imūnsistēmas spējai pasargāt organismu no vīrusiem un saaukstēšanās. Latvijā uzņemt pietiekamu devu D vitamīna no saules tikpat kā nav iespējams pat vasaras mēnešos. Laiks, kad to ir iespējams izdarīt, ir tikai divas trīs stundas dienas vidū. Taču jāatceras arī, ka no saules mēs saņemam pavisam citu D vitamīnu, kas organismā noārdās ātrāk. Arī ar uzturu šo vitamīnu nepieciešamajā daudzumā uzņemt nav iespējams.

Starp citu, SIA Centrālā laboratorija analīžu datu apkopojums par 2021. gadu liecina, ka 60 procentiem bērnu vecumā no 3 līdz 16 gadiem kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir zem normas. Daudzi vecāki uzskata, ka norma ir virs 30 ng/ml, taču es atļaušos iebilst – tas tikai ir absolūtais minimums. Svarīgi ir saprast, ka labai imūnsistēmas darbībai kopējam D vitamīna līmenim būtu jābūt vismaz 50 ng/ml.

Tāpēc ir svarīgi bērniem, sākot jau no 12 mēnešu vecuma, vismaz reizi gadā veikt asins analīzes, lai pārbaudītu kopējo D vitamīna līmeni un noteiktu, vai pietiek ar uzturošo devu, kas, pēc Pasaules Veselības organizācijas norādēm, bērniem ir 600 starptautiskās vienības (SV), skolēniem – 600–2000 SV, vai deva jāsamazina, vai arī, ja D vitamīna līmenis ir pazemināts, deva jāpalielina. Analīzes ir būtisks atspēriena solis. Tās var veikt, nododot asinis analīzei jebkurā laboratorijā. Lai mazs bērns nebūtu lieki jādursta, to vislabāk ir izdarīt,  ja tiek veikta ikgadējā profilaktiskā apskate vai ja sanāk taisīt analīzes kādu citu iemeslu dēļ.

Ja rezultāti parāda, ka bērnam D vitamīna līmenis asinīs ir normas robežās, nodot analīzes reizi gadā ir pietiekami. Bet, ja bērna analīzes uzrāda D vitamīna deficītu, es iesaku šīs analīzes saviem mazajiem klientiem veikt atkārtoti pēc pusgada, bet, ja kopējais D vitamīna līmenis asinīs ir kritiski zems, – jau pēc trim mēnešiem. Protams, katrs gadījums tiek izskatīts atsevišķi, ņemot vērā bērna vecumu un ķermeņa svaru, un katram tiek dotas ļoti konkrētas norādes par devām, jo, lai D vitamīna līmeni noturētu normā, ir svarīgi ik dienu iedot precīzu devu!

Katrā vizītē, analizējot bērna kopējā D vitamīna līmeni asinīs, vienmēr jautāju vecākiem, kā D3 vitamīns tiek lietots, vai tiek ievērota diennakts deva, vai tiešām tiek lietots katru dienu… Jo – kā iespējama D3 vitamīna pārdozēšana vai nepietiekamība? Varbūt vecāki neieklausās, ko saka ārsts – kādu konkrētu produktu iegādāties un kādās devās to lietot. Varbūt aptiekā izvēlas kāda cita ražotāja produktu, jo tai brīdī tam ir lielāka atlaide. Vēl kāds atrunājas, sakot, ka nav jēgas veikt analīzes, jo D3 vitamīns bērnam tiek dots regulāri. Tomēr ir jāsaprot, ka katra ražotāja viens piliens, viens pūtiens, viena kapsula, viena tablete vai viena ampula satur dažādu D vitamīna devu. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi, ko iesaka ārsts.

Pediatri ģimenes ārsti savā praksē novēro, ka D3 vitamīns bērnam netiek dots regulāri – piemēram, vienu dienu aizmirstot iedot, nākamajā iedod dubultdevu, bet tas bērna augošajam organismam nav ieteicams. Vai arī savas aizņemtības dēļ vecāki izvēlas it kā vienkāršāko variantu – reizi nedēļā dod bērnam D3 vitamīnu ampulās, kas ir recepšu zāles, kuras izraksta ārsts lietošanai tikai pieaugušajiem un bērniem no 12 gadu vecuma, jo ampulā ir liela deva D3 vitamīna, mazajiem bērniem tāda nav paredzēta. Tāpat ar nepieciešamo D3 vitamīna devu iespējams kļūdīties, to uzpilinot uz maizes vai ēdienā, neskaitot pilienu daudzumu, jo pastāv tāds fenomens, ka cilvēkiem šķiet – tas viens piliens, kas ir diennakts deva, nav nopietns daudzums.

foto: Publicitātes foto

Izvēloties D3 vitamīnu, ir jāpievērš uzmanība drošībai – dienas devai ir jābūt precīzai! Tāpēc es saviem mazajiem klientiem iesaku lietot Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® spreja formas D3 vitamīnu - LYLsunD3 KID 600SV mazākiem bērniem vai LYLsunD3 2000SV lielākiem.

Pirmkārt, tas ir lietošanā/dozēšanā drošs un ērti uzņemams – tikai viens izsmidzināmā spreja pūtiens zem mēles vai vaiga iekšpusē, un bērns ir gatavs doties dienas gaitās. Pilienus diemžēl var arī neprecīzi saskaitīt - var sanākt nokļūdīties, uzņemot pārāk lielu vai nepietiekamu dienas devu.

Otrkārt, LYLsunD3 ir augsta uzsūkšanās spēja - caur mutes gļotādu tas nokļūst asinsritē, tādā veidā apejot kuņģa-zarnu traktu.

Treškārt, šī produkta labvēlīgā iedarbība ir apstiprināta Latvijā veiktos zinātniskos pētījumos, kuros pierādīts, ka LYLsunD3 mikroemulsijas spreja formas D3 vitamīns spēj paaugstināt kopējo D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% tikai 30 dienu laikā. Turklāt nesen žurnālā Latvijas Ārsts publicētā Latvijas ģimenes ārstu prakses novērojumā LYLsunD3 sprejs ir atzīts par produktu, kas visefektīvāk palielina kopējo D vitamīna līmeni asinīs salīdzinājumā ar citiem uztura bagātinātājiem un pat recepšu zālēm. Un es par tā iedarbību esmu pārliecinājusies savā praksē – regulāri un precīzi lietots, tas paceļ un notur D3 vitamīna līmeni.

Svarīgi, ka LYLsunD3 vienīgajam ir veikts pētījums, kas pierāda šī spreja formas D3 vitamīna spēju par 3 reizēm samazināt iekaisuma marķiera rādītāju CRO.

Visbeidzot LYLsunD3 ir 100% dabisks, ar apelsīnu garšu, un sastāvs ir bagātināts ar dabisku saldinātāju ksilītu, kas paralēli kalpo arī zobu un mutes dobuma veselībai.

foto: Publicitātes foto

Es esmu pateicīga savu mazo klientu vecākiem, jo lielākoties viņi rūpīgi seko manām norādēm, kontrolējot savu bērnu D vitamīna līmenim asinīs vismaz reizi gadā, un lielākajai daļai tas ir normas robežās.

Es esmu ārste - pediatre ne tikai pēc profesijas, bet arī pēc aicinājuma. Un man rūp mūsu bērnu veselība. Tāpēc vēlreiz atgādināšu un uzsvēršu: mīļie vecāki, lūdzu domājiet preventīvi, nodrošiniet savam bērnam veselīgu nākotni un atcerieties par D3 vitamīna regulāru un drošu (!) papildus lietošanu.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.