foto: Shutterstock
Vai e-receptes izmantošanas iespēja citās Eiropas valstīs ietekmēs zāļu cenas Latvijā?
Esi vesels
2024. gada 22. marts, 12:19

Vai e-receptes izmantošanas iespēja citās Eiropas valstīs ietekmēs zāļu cenas Latvijā?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Latvija ir veiksmīgi pieslēgusies Eiropas Savienības (ES) datu apmaiņas projektam saistībā ar e-receptes apkalpošanu, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem iespēju iegādāties savas e-receptes zāles vairākās ES dalībvalstīs komandējuma, tūrisma brauciena vai citas īslaicīgas uzturēšanās laikā.

Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācija (LFAA) uzsver, ka šis projekts veiksmīgi var risināt zāļu pieejamību akūtos gadījumos ES valstīs, taču pagaidām būtiski neietekmēs zāļu cenas Latvijā. 

E-receptes datu apmaiņas projektam šobrīd pievienojušās Latvija, Igaunija, Polija, Čehija, Portugāle un Spānija. Visu šo valstu iedzīvotāji e-recepšu zāles var iegādāties aptiekās mūsu valstī, tāpat Latvijas iedzīvotāji šajās valstīs var nopirkt sev elektroniski izrakstītās zāles. Lai arī Lietuva pilnībā nav pievienojusies projektam, visdrīzāk, uzskatot to par pārāk sarežģītu un grūti īstenojamu, Latvijas iedzīvotāji e-recepti var izmantot arī Lietuvā.

Par kādu konkrētu ietekmi uz zāļu cenām būtu iespējams diskutēt tad, ja konkrētajam projektam pievienotos vairāk valstu.

LFAA izpilddirektore Kristīne Jučkoviča: “Mēs aicinām iedzīvotājus sniegto iespēju izmantot atbildīgi – zāles iegādāties akūtas saslimšanas vai līdzīgas nepieciešamības gadījumos, uzglabāt un lietot atbilstoši ārsta norādēm un lietošanas instrukcijai. Šo iespēju nevajadzētu izmantot zāļu krājumu veidošanai, jo ilgstoši glabātas zāles ar beigušos derīguma termiņu var apdraudēt cilvēka veselību un pat dzīvību. Projekts veidots, lai nepieciešamās zāles būtu pieejamas tad, kad tās patiešām vajadzīgas.”

“Lai ieviestu šo projektu, vairāku gadu periodā veikts apjomīgs un rūpīgs IT sistēmu pilnveides un savietošanas darbs gan valsts, gan aptieku uzņēmumu pusē. Turklāt piebildīšu, ka farmaceiti jaunos pienākumus veiks papildus jau esošiem daudziem citiem – medikamentu pasūtīšanai, iegādei, pārbaudei un izvietošanai, pacienta identifikācijai, zāļu verifikācijai, individuālas farmaceitiskās aprūpes sniegšanai un citiem.

Tāpat atgādinu, ka aptiekas ir uzņēmējdarbības forma bez valsts finansiālas iesaistes, tāpēc jauni pienākumi, lai gan iedzīvotājiem ērti, faktiski jau tā saspringto farmaceita darbdienu noslogo vēl vairāk,” norāda K. Jučkoviča.

Citu ES valstu aptiekās Latvijas iedzīvotāji zāles varēs iegādāties, tikai ierodoties personīgi un uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Par zālēm aptiekā būs jānorēķinās no saviem personīgajiem līdzekļiem, pat ja šie medikamenti ir Latvijas kompensējamo zāļu sarakstā. Atgriežoties Latvijā, iedzīvotāji varēs vērsties Nacionālajā veselības dienestā (NVD), lai pieprasītu izdevumu atmaksu, un tā tiks piemērota atbilstoši Latvijā spēkā esošiem kompensācijas nosacījumiem.