foto: Shutterstock
Trīs dzērieni, kas tavai ādai liek izskatīties vecākai
Esi vesels
2024. gada 19. marts, 06:40

Trīs dzērieni, kas tavai ādai liek izskatīties vecākai

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ādas veselību ietekmē ne tikai produkti, ko uz tās uzklājat katru vakaru un rītu, bet arī tas, ko lietojat uzturā. Roberts Lovs, neirozinātnieks, kurš specializējas Alcheimera slimības novēršanā, savā TikTok kanālā dalās ar trim dzērieniem, kuru regulāra lietošana var likt ādai izskatīties vecākai, nekā tā ir. 

1. Alkohols

Visiem zināms, ka alkohols atstāj negatīvu iespaidu uz veselību. Taču retāk tiek runāts par to, kādas sekas tas atstāj uz izskatu.
Lai gan ik pa laikam parādās kāds pētījums, kas saista kādu labumu veselībai ar mērenu alkohola lietošanu, alkohola ilgtermiņa ietekme uz organismu parasti nav labvēlīga. 

"Alkohols liek ādai novecot ātrāk. Galvenokārt tas notiek, dehidrējot ādu. Alkohols dehidrē organismu, tāpēc dehidrē arī ādu. Tas ietekmē arī smadzeņu veselību un liek novecot ne tikai ādai, bet visam organismam,” uzsver Roberts Lovs.

Dehidrēta āda ne vien ātrāk piedzīvo pirmās krunkas, bet arī izskatās neveselīgi pelēka. Tas notiek tāpēc, ka alkohols “atņem” A vitamīnu – antioksidantu, kurš nepieciešams, lai šūnas atjaunotos un nomainītos. Alkohols atūdeņo ķermeni, tāpēc nierēm jāstrādā pastiprināti. Tas vainojams arī pie sejas piepampšanas, no kā tik ļoti baidās sievietes. Tā kā ķermenim trūkst ūdens, tas visu uzņemto šķidrumu noglabā rezervei. Rezultātā audi piepampst, un no tā diemžēl nākas ciest tavai ārienei. 

2. Gāzētie dzērieni

Gāzētie saldinātie dzērieni paaugstina glikozes līmeni asinīs, kas var palielināt iekaisuma procesu organismā, kas ir viens no galvenajiem ādas novecošanās cēloņiem. 

3. Kafija

Lai gan kafijai ir vairāki daudzsološi ieguvumi veselībai, tostarp tā labvēlīgi ietekmē smadzenes un zarnu baktērijas, kofeīns ir diurētisks līdzeklis. "Tas nozīmē, ka tas jūs dehidrē. Tātad kofeīns var dehidrēt organismu, un tas var dehidrēt ādu un likt tai izskatīties vecākai,” skaidro Dr. Lovs. 

"Es nesaku, ka nekad vairs nevajadzētu dzert kafiju. Ja jums patīk kafija vai kofeīnu saturoši dzērieni - un daudzi no tiem ir ļoti veselīgi smadzenēm un organismam -, pārliecinieties, ka dzerat daudz ūdens.”. 

Kafijas pupiņas dabīgi satur skābi, kas kāpina kortizola līmeni asinīs. Tas vienlaicīgi stimulē tauku dziedzerus un veicina iekaisumus, kas ir pagalam nepatīkama kombinācija. Ja vēlies paglābt ādu, kafijas vietā labāk dzert tēju.