foto: Evija Trifanova/LETA
Vairākās Eiropas valstīs uzliesmojusi psitakoze; miruši 5 cilvēki
Baloži.
Esi vesels
2024. gada 6. marts, 14:07

Vairākās Eiropas valstīs uzliesmojusi psitakoze; miruši 5 cilvēki

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) otrdien, 5. martā, paziņoja, ka vairākās Eiropas valstīs ir fiksēts nāvējošs psitakozes, bakteriālas infekcijas, kas pazīstama arī kā „papagaiļu drudzis”, - uzliesmojums, vēsta CNN. 

Sākotnēji slimības uzliesmojums tika konstatēts 2023. gadā un turpinājās līdz pat šā gada sākumam. Ziņots par piecu cilvēku nāves gadījumiem.

„Papagaiļu drudzi” izraisa hlamīdiju dzimtas baktērijas, kas sastopamas dažādos savvaļas un mājas putnos. Inficētie putni ne vienmēr šķiet slimi, bet baktērijas izdalās, kad tie elpo vai izdala izkārnījumus. 

Kā norāda ASV Slimību kontroles un profilakses centrs, cilvēki parasti inficējas, ieelpojot putekļus no inficēta putna izdalījumiem. Cilvēks var saslimt arī tad, ja putns viņu sakodis. Slimība neizplatās, ēdot inficētus dzīvniekus.

Pētījumi liecina, ka slimības pārnešana no cilvēka uz cilvēku ir iespējama, bet tā notiek reti. Lielākajā daļā neseno saslimšanas gadījumu cilvēki bija saskārušies ar inficētiem mājas vai savvaļas putniem, norādīja PVO.

Lielākajai daļai cilvēku, kas saslimuši ar „papagaiļu drudzi”, ir viegla slimības gaita, kas sākas piecas līdz 14 dienas pēc saskares ar slimu putnu un var izpausties kā galvassāpes, muskuļu sāpes, sauss klepus, drudzis un drebuļi. Infekciju var ārstēt ar antibiotikām, un cilvēkiem tā reti ir letāla.

Austrijā, kur parasti katru gadu konstatē šīs slimības gadījumus, 2023. gadā tika ziņots par 14 apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, bet šogad, sākot ar 4. martu, vēl četri. Šie gadījumi nav saistīti, un neviens no šiem cilvēkiem nav ziņojis, ka ceļojis uz ārzemēm vai nonācis saskarē ar savvaļas putniem.

Dānijā katru gadu parasti konstatē 15 līdz 30 saslimšanas gadījumus cilvēkiem, kas lielākoties ir saistīti ar mājdzīvnieku putnu vai hobija putnu, piemēram, sacīkšu baložu, saslimšanu.

Līdz 27. februārim ir apstiprināti 23 saslimšanas gadījumi, bet Dānijas valsts sabiedrības veselības aizsardzības amatpersonām ir aizdomas, ka patiesībā saslimšanas gadījumu skaits ir daudz lielāks, norādīja PVO.

No šiem Dānijas saslimšanas gadījumiem 17 cilvēki ir hospitalizēti, 15 no tiem ir pneimonija, bet četri ir miruši.

No 15 citiem gadījumiem, par kuriem ir pieejama informācija par saslimšanu, 12 cilvēki apgalvoja, ka viņiem bijis kontakts ar savvaļas putniem, galvenokārt ar putnu barotavām. Trīs no šiem gadījumiem pacientiem nebija nekāda kontakta ar putniem.

Vācijā 2023. gadā bija 14 apstiprināti papagaiļu drudža gadījumi. Šogad reģistrēti vēl pieci. Gandrīz visiem cilvēkiem bija pneimonija, un 16 no tiem tika hospitalizēti.

Arī Zviedrijā kopš 2017. gada ir novērots „papagaiļu drudža” gadījumu skaita pieaugums. Arī Nīderlandē ir novērots gadījumu skaita pieaugums - no decembra beigām līdz 29. februārim reģistrēts 21 saslimšanas gadījums, kas ir divreiz vairāk nekā tajā pašā periodā iepriekšējos gados, norādīja PVO. Parasti šajā valstī katru gadu ir aptuveni deviņi saslimšanas gadījumi.

PVO paziņoja, ka tā kopā ar skartajām valstīm turpinās uzraudzīt slimības uzliesmojumu.