Pārtikas produkti, kas var palīdzēt cīņā pret vēzi
Beidzamās prognozes rāda, ka 40% cilvēku, tas ir, gandrīz katram otrajam kādā brīdī tiks atklāts vēzis. Taču mēs varam censties sevi pasargāt, uzlabojot imūnsistēmu un ievērojot pareizus ēšanas paradumus un dzīvesveidu.
Esi vesels

Pārtikas produkti, kas var palīdzēt cīņā pret vēzi

Jauns.lv

Cīņā ar vēzi mēs neesam uzvarētāji, patiesībā mēs tajā zaudējam vairāk nekā jebkad agrāk. Šie pārtikas produkti, dzērieni, ārstniecības augi un garšvielas iznīcina vēža šūnas vai aptur to izplatīšanos.

Pirms kāda laika Lielbritānijas vēža slimnieku atbalsta fonds Macmillan apkopoja statistiku par saslimstību ar vēzi, un dati liecina par strauju slimības uzplaukumu. Beidzamās prognozes rāda, ka 40% cilvēku, tas ir, gandrīz katram otrajam kādā brīdī tiks atklāts vēzis.

Kaut arī tradicionālā medicīna nespēj sniegt vēlamo atbildi, mēs varam sevi pasargāt, uzlabojot dabīgo imūnaizsardzību un ievērojot pareizus ēšanas paradumus un dzīvesveidu.

Neatkarīgi no tā, vai gribat izvairīties no saslimšanas ar vēzi vai apturēt vai palēnināt tā attīstību, turpmākajā tekstā uzskaitīti vislabākie pārtikas produkti, dzērieni, ārstniecības augi un garšvielas, kas palīdz cīņā ar šo slimību. Lielākoties šie produkti palīdzēs apturēt vēža izplatīšanos, bet daži var pat iznīcināt vēža šūnas, tāpēc ielāgojiet labi, un lai tie kļūst par jūsu ikdienas uztura sastāvdaļu.

Zaļajā tējā

ir pārpārēm antioksidantu un pretvēža polifenolu, kas kavē jaunu asinsvadu augšanu un audzēja izplatīšanos.

Tumšajā šokolādē

(vismaz 70% kakao) arī ir antioksidanti un polifenoli – viens mazs gabaliņš ir ekvivalents tasei zaļās tējas. Abi aizkavē vēža šūnu augšanu.

Sēnes

(atmatenes, enoki, daivainās čemurenes, maitake, austersēnes, portobello, šitake un tauriņpiepes) stimulē imūnšūnu aktivitāti un vairošanos.

Sīpolu dzimtas augi

(Alliaceae), ieskaitot maurlokus, ķiplokus, puravus, sīpolus un šalotes sīpolus, veicina krūts, resnās zarnas, plaušu un prostatas vēža apoptozi (ieprogrammētu šūnu bojāeju).

Ingvera sakne

, pagatavota vokpannā, sagriezta šķēlēs, vai kā uzlējums ir spēcīgs pretvēža līdzeklis, kas aizkavē vēža šūnu vairošanos.

Astragalus membranaceus

, tradicionālajā ķīniešu medicīnā izmantots ārstniecības augs, ir pierādījis savu efektivitāti cīņā pret vīrusu infekcijām un vēzi. Tam radniecīgajam Astragalus oxyphysus arī bijuši daudzsološi rezultāti – pētījumos ar pelēm tas aizkavējis metastāžu veidošanos melanomas audzējam, tiesa, šie pētījumi var neattiekties uz cilvēkiem. Tomēr pelēm pārstādītajām cilvēka melanomas šūnām palēninājās augšana.

Kurkuma

– antioksidants un pretiekaisuma garšviela, kas veicina vēža šūnu iznīcināšanu un kavē audzēja augšanu. Lai to būtu vieglāk uzņemt, sajauciet kurkumu ar melnajiem pipariem un olīveļļu vai ar ķirbju sēklu eļļu.

Likopēnu saturoši augļu un dārzeņi

(aprikozes, bietes, sviesta ķirbji, burkāni, saldie kartupeļi, tomāti, melones un visi krāsainie, bet ne zaļie dārzeņi) ir bagāti ar karotinoīdiem  un A vitamīnu. Pierādīts, ka šīs vielas aizkavē vai pat aptur agresīva vēža (prostatas, plaušu, zarnu, aizkuņģa dziedzera, rīkles, dzemdes kakla, krūts un vēdera) augšanu.

Krustziežu dzimtas augu

(kāpostu, puķkāpostu, rāceņu, Ķīnas kāpostu, redīsu, brokoļu, Briseles kāpostu, kacenkāpostu, kāļu un ūdenskrešu) sastāvā ir spēcīgi pretvēža elementi. Lai saglabātu šo dārzeņu derīgās īpašības, tos nepieciešams tikai nedaudz tvaicēt vai gatavot vokpannā.9

Citrusaugļi

(greipfrūti, citroni, laimi, apelsīni, mandarīni un greipfrūta un mandarīna hibrīdi/tangelo/pomelo) satur flavonoīdus un stimulē kancerogēnu vielu izdalīšanos no aknām.

Ārstniecības augu un garšvielu

(it īpaši bazilika, majorāna, piparmētras, raudenes, rozmarīna un timiāna) sastāvā ir terpēnu dzimtas eļļas, kas bloķē vēža šūnām nepieciešamos enzīmus, lai pārņemtu blakus audus, un tādējādi palēnina vēža izplatīšanos. Pagaidām gan šīs labās ziņas pierādītas tikai izmēģinājumos ar dzīvniekiem.

Profilaktiski pretvēža dzīvesveida ieteikumi

Sildiet ēdienu stikla vai keramikas, nevis plastmasas (PVC), putuplasta vai polistirola traukos.

Mājas tīrīšanas darbos izmantojiet citrona sulu, etiķi un vārāmo sodu. Nekad nelietojiet tīrīšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir alkilfenoli kā LCAP, krezols un ksilenols.

Lai atsvaidzinātu skapja aromātu un tiktu galā ar kodēm, izmantojiet lavandu un ciedra mizu, nevis naftalīnu.

Nelietojiet smaržas un matu kopšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir ftalāti (tie ir gandrīz visos līdzekļos).

Nekad nelietojiet pannas un gludekļus ar teflona pārklājumu. Tā vietā izmantojiet nerūsējošā tērauda materiālus.

Ēdiet organiski audzētu mājlopu un putnu gaļu.

Rietumnieciskā uztura vietā ievērojiet Vidusjūras diētu vai ēdiet austrumu ēdienus un gatavojiet ēdienu austrumnieku gaumē.

Lietojiet uzturā olīveļļu un dabiskos cukura aizstājējus kā ksilitols vai agaves sīrups.

Haralds Gaiers, „Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Vida Press