Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izrāviens vēža jomā - ārsti svin jaunu "brīnumlīdzekli”
foto: Shutterstock
Esi vesels

Izrāviens vēža jomā - ārsti svin jaunu "brīnumlīdzekli”

Jauns.lv

Jaunais medikaments nogriež audzēja barības pievadi un varētu tikt izmantots mezoteliomas (rets, ļaundabīgs pleiras audzējas) ārstēšanai, vēsta britu mediji. 

Zinātnieki ir atzinīgi novērtējuši jauno medikamentu grūti ārstējamai un agresīvai vēža formai.

Londonas Karalienes Marijas Universitātes pētnieku komandas vadībā viņu jaunā terapija "četrkāršoja" trīs gadu izdzīvošanas rādītājus un palielināja vidējo izdzīvošanas ilgumu par 1,6 mēnešiem.

Akadēmiķi apgalvoja, ka jaunais medikaments, kas darbojas, pārtraucot audzēja barošanos, ir pirmais šāda veida medikaments mezoteliomas ārstēšanai 20 gadu laikā.

Mezotelioma ir vēža veids, kas attīstās gļotādās, kas aptver dažu ķermeņa orgānu virsmu - galvenokārt plaušu gļotādās. Tā parasti ir saistīta ar azbesta iedarbību.

Jaunajā pētījumā, ko vadīja Karalienes Marijas universitātes profesors Pīters Šlosareks, visi pacienti saņēma ķīmijterapiju ik pēc trim nedēļām līdz sešiem cikliem.

Pusei no tiem tika ievadītas arī jaunā medikamenta ADI-PEG20 injekcijas, bet otra puse divus gadus saņēma placebo. Galīgajā analīzē tika iekļauti aptuveni 249 pacienti ar pleiras mezoteliomu - kad slimība skar plaušu gļotādu. Viņu vidējais vecums bija 70 gadi. Pētījumā iesaistītie pacienti tika novēroti vismaz gadu.

Tie, kuri saņēma ADI-PEG20 un ķīmijterapiju, izdzīvoja vidēji 9,3 mēnešus, salīdzinot ar 7,7 mēnešiem tiem, kuri saņēma placebo un ķīmijterapiju, teikts pētījumā, kas publicēts žurnālā "JAMA Oncology".

Pētnieki norādīja, ka vidējais "izdzīvošanas ilgums bez progresēšanas" bija 6,2 mēneši, lietojot jauno medikamentu un ķīmijterapiju, salīdzinot ar 5,6 mēnešiem pacientiem, kuri lietoja placebo un ķīmijterapiju.

Pētnieki norādīja, ka šī ir pirmā veiksmīgā ķīmijterapijas kombinācija ar medikamentu, kas vērsts pret vēža metabolismu, kas 20 gadu laikā izstrādāta šai slimībai.

Tēmas