foto: Shutterstock
Sekss un antibiotikas
Esi vesels
2024. gada 13. februāris, 09:00

Sekss un antibiotikas

Reklāmas projekts

“No rīta Kerija izgāja no sava dzīvokļa, sajūtot to raksturīgo enerģiju un dzīves ritmu, kas vienmēr valda Ņujorkas ielās. Taču šī rīta sajūtas bija nedaudz atšķirīgas…” Oi, aizrāvos, mēs taču gribam parunāt par mums tik tuvo seksa tēmu. Bet ne jau par flirtu un sveču gaismu šovakar, bet gan par to, kas notiek, kad romantiskais vakars ir noslēdzies ar kaut ko mazāk aizraujošu – antibiotiku kursu.

Jā, dāmas un kungi, lai arī mīlestība ir mūsu stāstu varone, reizēm pat viskarstākās epizodes var beigties ar nepatīkamu pavērsienu. Un tad nonākam pie visiem zināmā jautājuma: ko sekss un antibiotikas var mācīt mums par veselību?

Tāpat kā Kerijas sarežģītās attiecības ar Lielisko, arī mūsu attiecības ar antibiotikām var būt komplicētas. Tieši tāpat kā attiecībās, kurās mēs meklējam līdzsvaru starp tuvību un neatkarību, mūsu organisms meklē līdzsvaru starp labvēlīgo un kaitīgo mikroorganismu klātbūtni.

Antibiotikas var būt kā vajadzīgais attiecību terapeits, kas atbrīvo no nevēlamiem mikrobu eks mūsu sistēmā, bet dažreiz, pārāk dedzīgi izpildot savu darbu, tās var aizraidīt arī tos lieliskos, kuri uztur mūsu veselību.

Mūsdienās antibakteriālo līdzekļu lietošana ir neaizstājama daudzu slimību ārstēšanā. Tomēr joprojām antibiotiku ietekme uz sieviešu veselību, jo īpaši maksts mikrofloru, tiek ignorēta. Antibiotikas, kuru mērķis ir nomākt patogēno mikroorganismu attīstību, diemžēl nešķiro un iznīcina arī vērtīgās pienskābās baktērijas, radot nopietnus līdzsvara traucējumus maksts mikroflorā. Tā rezultātā var paaugstināties maksts pH, veicinot slikto baktēriju vairošanos, kas savukārt var izraisīt infekcijas, kā arī nevēlamu simptomu parādīšanos, piemēram, pastiprinātu izdalījumu veidošanos un specifisku aromātu.

Ginekoloģe Emma Šustikova uzsver, ka nereti pēc bakteriālās vaginozes, kandidozes jeb piena sēnes un citu līdzīgu maksts infekciju slimību terapijas ārsti aizmirst nozīmēt probiotiku kursu maksts mikrofloras atjaunošanai. Tas var novest pie infekcijas atgriešanās, jo dabiskā mikroflora nav atjaunota un maksts nespēj cīnīties ar infekcijas ierosinātājiem.

Ārste E. Šustikova norāda, ka šādos gadījumos vitāli nepieciešama ir rūpīga maksts mikrofloras atjaunošana un uzturēšana. Šeit lieliski noder aptieku produkts – orāli uzņemamās probiotikas LYLBIOTIC intim, kuru sastāvā ir 12 miljardi divu spēcīgu celmu – L. acidophilus (La-14™) un L. rhamnosus (HN001™) – pienskābo baktēriju. Tās ir baktērijas, kas dabiski sastopamas veselīgā maksts mikroflorā.

Abi baktēriju celmi ir pazīstami ar savu klīniski pierādīto efektivitāti sieviešu uroģenitālās veselības uzlabošanā, palīdzot efektīvi līdzsvarot maksts pH līmeni un atjaunot veselīgu mikrofloru. LYLBIOTIC intim sastāva formula ir balstīta uz zinātniskiem pētījumiem. Šī pienskābo baktēriju kompleksa efektivitāte ir pierādīta ar četriem randomizētiem klīniskiem pētījumiem, kas apstiprina LYLBIOTIC intim spēju gan preventīvos, gan terapeitiskos nolūkos. Būtiski ir pieminēt, ka pētījumi apstiprina – pozitīvais rezultāts ir sasniedzams jau pēc vienas nedēļas LYLBIOTIC intim lietošanas.

LYLBIOTIC intim ne tikai sekmē maksts mikrofloras līdzsvaru, bet arī palīdz spēcināt imūnsistēmu. Specifiskās L. rhamnosus baktērijas stimulē gļotādas imunitāti, kas ir svarīga ne tikai maksts veselībai, bet arī vispārējai organismā notiekošajai imūnatbildei pret dažādiem patogēniem, tostarp sēnītēm, vīrusiem un baktērijām.

LYLBIOTIC intim ir īpašs ne tikai ar sastāvu un pierādītajām terapeitiskajām īpašībām, kas šo produktu atšķir un izceļ starp citiem tirgū pieejamiem probiotiskiem produktiem, bet arī ar to, ka šo produktu pilnībā atzīst un rekomendē Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

Uzmanība ir jāpievērš arī produkta formai – kapsulām, kas nav jāievieto makstī, bet jānorij. Tas ir īpaši svarīgi, jo modernās sievietes dzīvesveids ir dinamisks un tik vienkārša (orāla) probiotiku uzņemšana būtiski atvieglo ikdienu.

Produkts ir piemērots plašam lietotāju lokam – no divpadsmitgadīgām  meitenēm līdz grūtniecēm un sievietēm menopauzē. Jāpiebilst, ka LYLBIOTIC intim ir draudzīgs risinājums arī vegānēm un veģetārietēm, jo produkts nesatur dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas, ĢMO, saldinātājus vai mākslīgās piedevas.

Ginekoloģe E. Šustikova atzīst: “LYLBIOTIC intim ir solis uz priekšu sievietes veselības aprūpē. Tas ir produkts, kas piedāvā visaptverošu pieeju sievietes intīmās labsajūtas veicināšanai.”

Un novēlējumā lai skan Kerijas vārdi: “Vislabākās dzīvē nav lietas. Tie  ir momenti, cilvēki un pieredze, kas padara mūsu dzīvi brīnišķīgu.”

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.