foto: Shutterstock
PVO publicē visai skaudru statistiku, kas varētu kļūt par realitāti līdz 2050. gadam visās pasaules valstīs
Esi vesels
2024. gada 5. februāris, 10:39

PVO publicē visai skaudru statistiku, kas varētu kļūt par realitāti līdz 2050. gadam visās pasaules valstīs

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunākajām Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aplēsēm 2050. gadā pasaulē tiks diagnosticēti 35 miljoni vēža saslimšanas gadījumu, kas ir par 77 % vairāk nekā 2022. gadā, kad tika diagnosticēti 20 miljoni gadījumu.

Dati, ko piektdien, 2. februārī, publicēja PVO Starptautiskā vēža izpētes aģentūra, aptver 185 valstis un 36 slimības formas.

Pētnieki konstatēja, ka 2022. gadā pasaulē visizplatītākā vēža forma bija plaušu vēzis - tas izraisīja 2,5 miljonus saslimšanas gadījumu jeb 12,4 % no kopējā skaita -, kam sekoja krūts, kolorektālais, prostatas un kuņģa vēzis. Plaušu vēzis izraisīja arī visvairāk nāves gadījumu - 1,8 miljonus jeb gandrīz 19 % no kopējā nāves gadījumu skaita.

"PVO jaunais globālais pētījums atklāj lielu nevienlīdzību un finansiālās aizsardzības trūkumu vēža gadījumos visā pasaulē, jo iedzīvotājiem, īpaši valstīs ar zemākiem ienākumiem, nav pieejami vēža aprūpes pamati," paziņojumā presei norāda PVO Neinfekcijas slimību departamenta direktore Dr. Bente Mikelsena. 

"PVO intensīvi sadarbojas ar vairāk nekā 75 valstu valdībām, lai izstrādātu, finansētu un īstenotu politiku, kas veicina vēža aprūpi visiem iedzīvotājiem. Lai paplašinātu šo darbu, ir steidzami nepieciešami lieli ieguldījumi, lai novērstu globālo nevienlīdzību vēža slimību iznākuma ziņā,” papildina Mikelsena. 

Pētnieki norāda uz vairākiem faktoriem, kas veicina paredzamo vēža gadījumu skaita pieaugumu, piemēram, aptaukošanos, tabakas un alkohola lietošanu, kā arī vides faktorus, piemēram, gaisa piesārņojumu.

Saskaņā ar Amerikas Vēža biedrības pagājušajā mēnesī publicēto ziņojumu Amerikas Savienotajās Valstīs no vēža mirušo cilvēku skaits turpina samazināties, bet saslimstība ar dažām šīs slimības formām pieaug.

No 1991. gada līdz 2021. gadam mirstība no vēža ASV samazinājās par 33 %, lielā mērā pateicoties tabakas lietošanas samazinājumam, agrākai diagnosticēšanai un būtiskiem uzlabojumiem ārstēšanā. 

Amerikas Vēža biedrības ziņojumā norādīts, ka vēža pacienti kļūst arvien jaunāki. Piemēram, kolorektālā vēža diagnožu īpatsvars pieaugušajiem, kas jaunāki par 55 gadiem, ir pieaudzis no 11 % 1995. gadā līdz 20 % 2019. gadā, liecina iepriekšējie pētījumi.