Ārsts brīdina: līnijas uz nagiem var liecināt par nopietnu sirds slimību
foto: Shutterstock
Esi vesels

Ārsts brīdina: līnijas uz nagiem var liecināt par nopietnu sirds slimību

Jauns.lv

Sirds ir viens no mūsu dzīvībai svarīgākajiem orgāniem, un tā ir atbildīga par asins sūknēšanu visā ķermenī. Tāpēc jebkuras problēmas ar sirdi var būt ļoti bīstamas. Sirds un asinsrites slimības ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē.

Jo ātrāk pamanīsiet jebkādas sirds problēmu pazīmes, jo ātrāk varēsiet saņemt nepieciešamo ārstēšanu. Tāpēc ir svarīgi apzināties pēc iespējas vairāk brīdinājuma pazīmju. Dažas no tām šķiet acīmredzamas, jo tādi simptomi kā sāpes krūtīs (stenokardija) ir labi zināmi. Tomēr citas ir mazāk pamanāmas un var parādīties visneticamākajās vietās.

Ārsts Džeimss Donovans aicina pievērts uzmanību saviem nagiem. Asinsizplūdumi, kas izraisa nelielas līnijas nagu augšdaļā, kā arī tumši plankumi zem nagiem, var būt brīdinājuma pazīme. 

"Ir daudz dažādu iemeslu, kas izraisa zemnagu asiņošanu, tostarp naga dobuma traumas, kā arī sistēmiskas saslimšanas, piemēram, Reino slimība, taču arī endokardīts (sirds sienas iekšējās kārtas iekaisums) var izraisīt šādu asiņošanu."

Visbiežāk endokardīts rodas reimatisma slimniekiem. Šajos gadījumos iekaisums skar arī miokardu (sirds muskulatūru), t.i., veidojas endomiokardīts. Retāk sastopams septiskais endokardīts, ko izraisa streptokoki, stafilokoki un daži citi mikrobi. 

"Endokardīta simptomi var būt grūti pamanāmi un neskaidri, tie var attīstīties lēni vairāku nedēļu vai dažkārt mēnešu laikā. Tomēr dažos gadījumos tie var attīstīties pēkšņi," saka ārsts. 

Slimniekiem raksturīgs nespēks, sirdsklauves, dažreiz aizdusa; šie simptomi bieži saistīti ar sāpēm locītavās. Ķermeņa t° ir nedaudz paaugstināta, pulss paātrināts. Sirdi izklausot, virs viena vai otra vārstuļa dzirdams troksnis. Septiskais endokardīts var norisēt kā akūtā, tā subakūtā, ilgstošā formā. Akūtā septiskā endokardīta slimniekiem ir augsta t° ar lielām svārstībām, drudzis, svīšana, trokšņi sirdī, nieru bojājumi, anēmija u.c. Subakūtā septiskā endokardīta slimniekiem t° parasti ir nedaudz paaugstināta, bet neregulāri tā ceļas līdz 39° un augstāk, liecina portālā "Medicine.lv" pieejamā informācija. 

Tēmas