foto: Shutterstock
Ķīnā atklāts jauns Covid celms ar 100% letālu iznākumu laboratorijas pelēm
Esi vesels
2024. gada 18. janvāris, 13:23

Ķīnā atklāts jauns Covid celms ar 100% letālu iznākumu laboratorijas pelēm

Jauns.lv

Saskaņā ar Pekinas Ķīmijas tehnoloģijas universitātes veiktā pētījuma datiem vīruss ir līdzīgs SARS-CoV-2 un tika atklāts 2017. gadā zvīņnešos vēl pirms Covid uzliesmojuma.

Šis jaunais variants, kas pazīstams kā GX_P2V, zinātnieku aprindās ir izraisījis trauksmi, jo tas var ietekmēt arī cilvēku veselību. Lai gan šis pētījums ir publicēts vietnē „bioRxiv”, ir svarīgi atzīmēt, ka tas nav izgājis stingru salīdzinošās vērtēšanas procesu.

Pētījumā galvenā uzmanība tika pievērsta laboratorijas pelēm. Šīs peles tika apzināti inficētas ar GX_P2V, kas izraisīja traģiskas sekas. Šo peļu mirstība bija nepieredzēti liela, kas liecina, ka šis jaunais variants ir īpaši nāvējošs.

Viens no galvenajiem pētījuma atklājumiem ir GX_P2V izraisītā iespējamā smadzeņu infekcija vēlīnā stadijā. Lai gan ir vajadzīgi papildu pētījumi, lai pilnībā izprastu šīs parādības mehānismus, tas uzsver šī jaunā celma sarežģītību. Vīruss, kas var pārvarēt hematoencefalisko barjeru un iekļūt centrālajā nervu sistēmā, rada ievērojamas problēmas ārstēšanas un ierobežošanas ziņā.

Mutācijas tādos vīrusos kā Covid-19 nav reta parādība. Tā kā tie laika gaitā dabiski mutē, zinātnieki rūpīgi seko līdzi šīm izmaiņām, lai saprastu to ietekmi uz veselību. Tomēr pašreizējais pētījums, kas tiek veikts Ķīnā, ir apzināta manipulācija, lai izpētītu nāvējoša Covid vīrusa varianta ietekmi uz cilvēka organismu.

Ne vienmēr jauna mutācija nozīmē plašu uzliesmojumu vai būtisku apdraudējumu veselībai. Zinātnieki visā pasaulē modri seko līdzi un kopīgi izstrādā stratēģijas cīņai ar šo vīrusu.