foto: AFP/Scanpix
20 reižu vairāk nāves gadījumu par Covid! Pasaules līderi apspriedīs pasaulei tuvojošos draudus
Esi vesels
2024. gada 16. janvāris, 10:35

20 reižu vairāk nāves gadījumu par Covid! Pasaules līderi apspriedīs pasaulei tuvojošos draudus

Jauns.lv

Pasaules līderi tiekas Davosā, lai apspriestu hipotētiskas "X slimības" pandēmijas draudus. Pasaules Veselības organizācija (PVO) "X slimību" līdzās Covid-19, Ebolas un Zikas vīrusam ir atzinusi par prioritāti, par kuru jāveic izpratnes veicināšanas kampaņas.

Pasaules līderi, kas šonedēļ Davosā tiekas Pasaules ekonomikas forumā, apspriedīs bažas par iespējamu pandēmiju, kas nākotnē varētu izraisīt 20 reižu vairāk nāves gadījumu nekā Covid-19.

Saskaņā ar PVO datiem tā ir pazīstama ar vietvārdu "X slimība", un šis termins tiek lietots, lai atsauktos uz plānošanu hipotētiskai starptautiskai epidēmijai nākotnē, ko izraisītu patogēns, kas vēl nav apzināts. 

Sesijā ar nosaukumu "Gatavošanās X slimībai" grupa, kuru vadīs PVO vadītājs Dr. Tedross Adhanoms Gebreiesuss, runās par "jauniem centieniem, kas nepieciešami, lai sagatavotu veselības aprūpes sistēmas daudzajiem gaidāmajiem izaicinājumiem", ja vēlamies būt gatavi daudz nāvējošākām pandēmijām, norādīja Pasaules ekonomikas forumā. 

PVO savā informētības kampaņā X slimību ierindo starp prioritārām slimībām līdzās Covid-19, Ebolas vīrusam, Zikas vīrusam, Krimas-Kongo hemorāģiskajam drudzim, Tuvo Austrumu respiratorajam sindromam (Mers-CoV) un smagam akūtam respiratorajam sindromam (Sars).

X slimība tika pievienota sarakstam 2018. gadā, jo PVO centās uzsākt diskusijas par globālas pandēmijas apkarošanu nākotnē.

PVO ir noteikusi prioritāti pētniecībai un izstrādei ārkārtas situācijās attiecībā uz visām šīm slimībām, norādot, ka projekts "skaidri cenšas nodrošināt agrīnu starpnozaru pētniecības un izstrādes gatavību, kas ir svarīga arī nezināmas X slimības gadījumā".

"Pasaulē potenciālo patogēnu skaits ir ļoti liels, bet līdzekļi slimību pētniecībai un attīstībai ir ierobežoti," PVO iepriekš bija paziņojusi savā paziņojumā.