foto: scanpix
Ķīnā gatavojas masīvam Covid-19 vilnim; daļa Eiropas ievieš maskas – kas jāzina par JN.1 varianta draudiem? 
Spānijā, apmeklējot medicīnas iestādes, sejas masku izmantošana atkal kļuvusi obligāta.
Esi vesels
2024. gada 15. janvāris, 12:55

Ķīnā gatavojas masīvam Covid-19 vilnim; daļa Eiropas ievieš maskas – kas jāzina par JN.1 varianta draudiem? 

Jauns.lv

Covid-19 Omikrona varianta pēctecis JN.1 pirmo reizi tika konstatēts Francijā un ASV, bet tagad izplatījies jau lielā daļā pasaules valstu. Kamēr Pasaules Veselības organizācija (POV) to pasludinājusi par "interesantu variantu", Ķīnas veselības aizsardzības iestādes ir izteikušas jaunu brīdinājumu par iespējamu masveida Covid-19 gadījumu skaita palielināšanos valstī šomēnes. 

Jaunākajā ziņojumā PVO apgalvoja, ka JN.1 rada salīdzinoši nelielu risku sabiedrības veselībai, jo īpaši valstīs ar labu vakcinācijas aptveri. Tomēr straujā celma izplatība var liecināt par to, ka tas ir krietni lipīgāks par iepriekšējiem variantiem. 

Tikmēr Grieķija un atsevišķi Spānijas reģioni jau atgriezušies pie obligātas masku nēsāšanas publiskās vietās, par to spriež arī Apvienotajā Karalistē. 

Grieķijā Covid-19 uzliesmojums teju sasniedzis maksimumu, kā norāda eksperti. Tas ir mudinājis Grieķijas amatpersonas atkārtoti ieviest masku nēsāšanu iekštelpās un sociālo distancēšanās protokolu. Epidemioloģijas profesors Demostēns Sariģianis sacīja, ka līdz mēneša beigām Grieķijā katru dienu varētu būt gandrīz 9000 saslimšanas gadījumu.

Pēkšņā saslimšanas gadījumu skaita pieauguma dēļ vairākās Grieķijas aptiekās ir beigušies Covid testu krājumi. Tikmēr Kipra ir noteikusi, ka Covid testi un maskas ir obligāti jālieto pansionātos, slimnīcās, ambulatorajās klīnikās, zobārstniecības iestādēs. 

Spānijā pieci reģioni pēc Covid izplatības pieauguma Ziemassvētku laikā ir atjaunojuši noteikumus, kas nosaka, ka veselības aprūpes iestādēs ir obligāti jālieto sejas maskas

Ķīna gatavojas masīvam vilnim

Ķīnas veselības aizsardzības iestādes ir izteikušas jaunu brīdinājumu par iespējamu Covid-19 gadījumu skaita palielināšanos valstī šomēnes. Preses brīfingā Nacionālās veselības komisijas preses pārstāvis Mi Feng paziņoja, ka, neraugoties uz to, ka kopš Jaunā gada klīnikās uzņemto pacientu skaits ir samazinājies, pastāv bažas par epidēmijas atjaunošanos.

"Covid -19 epidēmija janvārī varētu atsākties, un ļoti iespējams, ka JN.1 variants Ķīnā kļūs par dominējošo variantu," sacīja Ķīnas Nacionālā gripas centra direktors Vangs Daians.
Šis jaunais brīdinājums ir savlaicīgs atgādinājums, ka cīņa pret Covid-19 vēl nebūt nav beigusies un ka pašapmierinātība var izraisīt smagas sekas.

Kas ir JN.1 variants?

JN.1 variants nāk no varianta BA.2.68 un ir vēl viens Omikrona varianta pēctecis, skaidro Bufalo Universitātes Medicīnas un biomedicīnas zinātņu skolas Infekcijas slimību nodaļas vadītājs Tomass Russo.

JN.1 atšķiras no BA.2.68, jo tam ir papildu smailes proteīns, kas, pēc pētnieku domām, padara to infekciozāku. Taču šī paaugstinātā infekciozitāte nenozīmē, ka tas izraisa nopietnāku slimības gaitu par tā priekšgājējiem. 

"Ir svarīgi, lai cilvēki saprastu, ka mēs nedomājam, ka tas izraisa nopietnu slimības gaitu," uzsver Russo kungs.

Lai gan PVO ir klasificējusi JN.1 kā "interesantu variantu", organizācija norādīja, ka tas rada nelielu papildu risku sabiedrības veselībai: "Ņemot vērā pieejamos, tomēr ierobežotos pierādījumus, JN.1 radītais papildu risks sabiedrības veselībai globālā līmenī pašlaik tiek vērtēts kā zems," organizācija rakstīja 19. decembrī.

Saskaņā ar datiem JN.1 variantam vajadzētu radīt līdzīgus simptomus kā lielākajai daļai citu Covid variantu. Lūk, jaunākais

Covid simptomu saraksts: 

  • drudzis vai drebuļi
  • klepus
  • elpas trūkums vai apgrūtināta elpošana
  • nogurums
  • muskuļu vai ķermeņa sāpes
  • galvassāpes
  • garšas vai smaržas zudums
  • sāpīgs kakls
  • aizlikts vai iesnas
  • slikta dūša vai vemšana
  • caureja

Latvijā Covid gadījumu skaits rūk

Tikmēr Latvijā pagājušajā nedēļā bija vērojams neliels Covid-19 gadījumu skaita samazinājums – laboratoriski apstiprināti 138 Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 251), kopumā veikti 776 (iepriekš 955) laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni.

Līdz ar to Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars samazinājies no 26,3% līdz 17,8%, kas joprojām pārsniedz vidējo rādītāju ES/EEZ valstīs. Pagājušajā nedēļā stacionēti 106 Covid-19 pacienti (nedēļu iepriekš – 157, pirms divām nedēļām – 218).

Saņemtie dati no notekūdeņu monitoringa par Covid-19 izplatību Latvijā uzrāda, ka Latvijā kopumā RNS koncentrācija samazinās (atsevišķas pilsētās turpina pieaugt). Situācija pilsētās ir ļoti atšķirīga. Visā Latvijas teritorijā ir izplatījies SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona 13 variants HV.1. Tas ir atvasināts no EG.5 (Eris) un ir ļoti līdzīgs tam.

ASV HV.1 palika dominējošais celms līdz decembra vidum, kad to apsteidza JN.1, kas ir BA.2.86 (Pirola) atzars. Tāpat arī tiek konstatēta EG.5 paveida klātbūtne, kā arī Omikrona varianta BA.2.86 klātbūtne un apakšpaveids JN.1