Auglis, kas var palīdzēt samazināt risku saslimt ar 2. tipa diabētu
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 15. novembrī, 06:59

Auglis, kas var palīdzēt samazināt risku saslimt ar 2. tipa diabētu

Jauns.lv

Ir pierādīts, ka populārs brokastu ēdiens uzlabo cukura līmeņa kontroli asinīs un samazina 2. tipa diabēta risku.

Jaunajā pētījumā tika aplūkoti dati par vairāk nekā 6000 pieaugušo vecumā no 45 līdz 84 gadiem, un tika konstatēts, ka avokado lietošana uzturā var samazināt 2. tipa diabēta risku. 

Pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnālā "The Journal of Nutrition", liecina, ka veids, kā mēs metabolizējam pārtikas produktus, var tieši ietekmēt mūsu veselību.

Analizējot 6224 gados vecāku pieaugušo datus, pētnieki īpaši pievērsa uzmanību tam, cik daudz avokado cilvēks ir patērējis, kā arī cukura un insulīna līmenim asinīs tukšā dūšā. Viņi pētīja avokado specifiskos metabolītus asinīs, kas norāda, ka cilvēks ir ēdis avokado.

Tas parādīja, ka dažiem cilvēkiem avokado var labvēlīgi ietekmēt cukura līdzsvaru asinīs, bet ne vienmēr visiem. Iepriekšējos pētījumos arī konstatēts, ka avokado pozitīvi ietekmē 2. tipa diabēta risku.

Dr. Aleksis Vuds, Bērnu uztura pētniecības centra „Baylor” un Teksasas Bērnu slimnīcas pediatrijas uztura docents, sacīja: "Veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes ir visefektīvākās dzīvesveida izmaiņas, lai pārvaldītu un novērstu 2. tipa diabētu. Mani interesē, kā noteikt pārtikas produktus, kurus var iekļaut uzturā un kuri ir viegli pagatavojami un lietojami.”.

Pētījuma dalībniekiem ar dietologa palīdzību tika lūgts atcerēties visu iepriekšējās 24 stundās patērēto pārtiku un dzērienus, tostarp to, kā šie pārtikas produkti tika pagatavoti. Tika novērtēta avokado patēriņa saistība ar to, vai sešu gadu novērošanas periodā dalībniekam attīstījās 2. tipa diabēts.