foto: Shutterstock
Pētījumā noskaidrots, ko tu vari iegūt, samazinot sāls patēriņu par 1 tējkaroti. Ieguvumi ir milzīgi
Esi vesels
2023. gada 15. novembris, 06:45

Pētījumā noskaidrots, ko tu vari iegūt, samazinot sāls patēriņu par 1 tējkaroti. Ieguvumi ir milzīgi

Jauns.lv

Jaunā pētījumā konstatēts, ka, katru dienu izslēdzot no uztura 1 tējkaroti sāls, var pazemināt asinsspiedienu tikpat daudz, cik lietojot parastos medikamentus pret hipertensiju, pat ja jums nav augsta asinsspiediena, vēsta CNN. 

Viena tējkarote sāls ir 2300 miligramu - tas ir maksimālais pieļaujamais dienas daudzums cilvēkiem, kas vecāki par 14 gadiem, ko iesaka jaunākās ASV uztura vadlīnijas. Tomēr Amerikas Sirds asociācija iesaka uzturā lietot mazāk nekā 1500 miligramus sāls dienā.

"Šis ir pirmais pētījums, kas pierāda, ka cilvēki, kuri jau lieto medikamentus asinsspiediena ārstēšanai, var vēl vairāk pazemināt asinsspiedienu, ierobežojot nātrija daudzumu," sacīja pētījuma vadošā pētniece Norīna Allena, Ziemeļrietumu universitātes Feinberga Medicīnas skolas profilaktiskās medicīnas profesore.

"Neatkarīgi no medikamentu lietošanas mēs atklājām, ka 70-75 % cilvēku asinsspiediens samazināsies, ja viņi samazinās nātrija daudzumu uzturā," piebilda pētniece. 

Augsts asinsspiediens bieži tiek dēvēts par "kluso slepkavu", jo nav nekādu simptomu - vienīgais veids, kā uzzināt, vai jums ir augsts asinsspiediens, ir to izmērīt. Tomēr hipertensija skar katru trešo pieaugušo visā pasaulē un var izraisīt sirdslēkmi, sirds mazspēju, nieru bojājumus un insultu, teikts Pasaules Veselības organizācijas 2023. gada ziņojumā.

Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas datiem gandrīz pusei amerikāņu ir paaugstināts asinsspiediens. Aptuveni trešdaļai no tiem ir "rezistenta" hipertensija - augsts asinsspiediens, kas nav uzlabojies, neraugoties uz vienlaicīgu trīs veidu medikamentu lietošanu. 2021. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka vīriešiem vecumā no 20 līdz 49 gadiem ir līdz pat 70 % lielāka iespēja, ka viņiem ir nekontrolēta hipertensija, nekā tāda paša vecuma sievietēm.

"Lielākā daļa cilvēku mūsdienās lieto pārāk daudz sāls, jo tā tiek pievienota gandrīz visam, ko ēdam," uzsvēra Dr. Endrjū Frīmens, Nacionālās Ebreju veselības iestādes Denverā sirds un asinsvadu profilakses un labsajūtas direktors.

"Viena tējkarote sāls var šķist mazs daudzums. Tomēr šķiet, ka šīs pievienotās sāls ietekme uz asinsspiedienu ir pārsteidzoši liela," piebilda Frīmens.