Itālijā dzīvojošie šausminās: gandrīz jebkurš tūrists restorānā vienmēr pārkāpj divus noteikumus, pasūtot ēdienu
foto: Pexel.com
Itālijā parmezāna siers - ne visam un ne vienmēr.
Tūrisms

Itālijā dzīvojošie šausminās: gandrīz jebkurš tūrists restorānā vienmēr pārkāpj divus noteikumus, pasūtot ēdienu

Monika Zvaigzne

Jauns.lv

Itālijā ilgi dzīvojošais brits ievērojis, ka gandrīz visi tūristi nezina vismaz divus noteikumus Itālijas restorānos. Savos novērojumos viņš dalījās ar izdevumu "Express".

Lūk, daži patvaļīgi itāļu virtuves noteikumi, kas var pārsteigt tūristus - īpaši tos, kuri pieraduši pie brīvākiem itāļu ēdienu traktējumiem savās mājās.

Kapučīno - tikai līdz 11 rītā

Viens no atpazīstamākajiem itāļu dzērieniem ir kapučīno, kas parasti tiek gatavots no līdzīgām espresso daļām, karsta piena un piena putām, bieži vien ar kakao kaisījumu. Bet pat nedomājiet to pasūtīt pēc 11 rītā - tas tiek uzskatīts par īstu kulinārijas noziegumu.

Kapučīno ir super rīta dzēriens, ko pieņemts dzert ar briošu vai biskotti cepumiem. Pēc pusdienām vai vakariņām kapučīno itāliešos rada neizpratni. Ja gribas kafiju dienas vai vakara laikā, izvēlieties espresso vai makiato, kurā ir tikai piliens piena.

Parmezāna siers - ne visam un ne vienmēr

Daudzi Eiropā, arī Lielbritānijā, ir pieraduši ar parmezāna sieru kaisīt uz jebkuras pastas - un pat salātos. Bet Itālijā ar to ir stingri. Pats galvenais noteikums - nekāda parmezāna siera ar jūras veltēm. Siera stiprā un sāļā garša spēj pārspēt tādu delikatešu kā garneļu smalkos toņus. Tas ir apmēram tāpat kā steiku laistīt ar kečupu.

Parmezāns der tikai pastām ar tomātu, gaļas vai krējuma mērcēm. Un visbiežāk oficiants pats piedāvās sieru piemērotam ēdienam. Lūgt parmezāna sieru nepiemērotai pastai ir slikta maniere.

Citi kulinārijas tabu

Ananass uz picas tiek uztverts kā kaut kas eksotisks un ārkārtīgi dīvains. Latvijā, starp citu, šo kombināciju nez kāpēc mīl. Vista pastā - nē, tā nav itāļu virtuves klasika. Salāti "Cēzars" nebūt nav itāļu ēdiens, bet amerikāņu gastronomijas izgudrojums.

Itālijā tiek stingri godātas tradīcijas un garšas salikumi. Pārkāpt šos neformālos noteikumus ir tas pats, kas skaļi runāt bibliotēkā: jūs to varat izdarīt, bet vietējie paskatīsies ar neizpratni.

Tēmas