foto: Shutterstock
Ārsts atklāj pirmās magnija trūkuma pazīmes, pirms sākušās nopietnas veselības problēmas
Runā speciālists
2023. gada 6. novembris, 16:06

Ārsts atklāj pirmās magnija trūkuma pazīmes, pirms sākušās nopietnas veselības problēmas

Jauns.lv

Magnijs ir viena no organismam nozīmīgākajām minerālvielām. Tas atrodas kaulos, muskuļos, mīkstajos audos, un tikai aptuveni 1 % no tā atrodas serumā. Magnijs ir nepieciešams 350 dažādiem ķermeņa enzīmiem, lai tie darbotos, bet kas notiek, ja tā trūkst? Savā Youtube kanālā skaidro Dr. Ēriks Bergs. 

“Magnijs ir organisma enerģijas “valūta”, un nogurums ir pati pirmā tā trūkuma pazīme,” stāsta ārsts. 

Citas pazīmes, kas liecina par magnija trūkumu ir, piemēram, krampji un drebuļi, sirds aritmija, galvassāpes, aizcietējumi, hronisks bezmiegs, muskuļu raustīšanās, nejūtīgums, tirpšana u.c. 

Jebkurus vitamīnus un uzturvielas primāri nepieciešams uzņemt ar uzturu. Ar magniju bagātīgi ir tādi produkti kā zaļie lapu dārzeņi, pākšaugi, avokado, linsēklas, ķirbju sēklas un čia sēklas, kā arī neapstrādāta tumšā šokolāde. 

Magnija deficītu var veicināt dažādi faktori:

  • magnija samazināta uzņemšana ar uzturu, diētu gadījumā, ja ir nepietiekams vai nepilnvērtīgs uzturs;
  • alkoholisms;
  • palielināta nepieciešamība pēc magnija – grūtniecības laikā, augšanas periodā, pastiprinātas svīšanas, smagas fiziskas slodzes vai ilgstoša stresa gadījumā;
  • kuņģa un zarnu trakta saslimšanas, kad var būt apgrūtināta magnija uzsūkšanās, vai saslimšanas, kas veicina magnija izdalīšanos – vemšana, caureja, pastiprināta svīšana, cukura diabēts, arī vielmaiņas traucējumi;
  • medikamentu lietošana – caurejas un diurētiskie līdzekļi, sirds glikozīdi, protonu sūkņu inhibitori, noteiktas antibiotikas, pretaudzēju līdzekļi un citi.