foto: Shutterstock
Ikdienas ieradums, kas var glābt veselību 
Runā speciālists
2023. gada 5. oktobris, 06:01

Ikdienas ieradums, kas var glābt veselību 

Jauns.lv

No gaišas salmu krāsas līdz tumši brūnam, no dzidra līdz asins stiegras saturošam. Tā var izskatīties urīns – tava veselības stāvokļa vēstnesis.  

Veselības kontrolēšanas un regulāru pārbaužu ietvarā daudz tiek runāts par skrīningiem, arī par to, kādi laboratoriskie izmeklējumi ir nepieciešami katru gadu, un citām diagnostikas metodēm. Pievēršam uzmanību tādiem rādījumiem, kā asinsspiediens, cukura līmenis, kaulu blīvums, ķermeņa masas indekss.

Ir radītas tehnoloģiskās iespējas, kas ļauj daudzus veselības rādītājus novērot un fiksēt pat ar savām viedierīcēm. Taču ir vēl kāds, pavisam vienkāršs veids, kā uzraudzīt organismā notiekošo. Viss, kas jādara – reizi pa reizei jāpalūkojas uz savu urīnu!

Kādēļ urīns?

“Urīna krāsa, smarža un faktūra ir viens no mazāk novērtētajiem vispārējās veselības rādītājiem. Visticamāk, tā arī nav tēma, ko atklāti apspriežam draugu un paziņu lokā. Taču, pievēršot uzmanību urīnam, var gūt vērtīgas norādes. Tādēļ tiksim vaļā no aizspriedumiem un liksim lietā šo vienkāršo ikdienas ieradumu, kas, iespējams, var pat glābt veselību,” saka ģimenes ārste Veselības centru apvienībā Jekaterina Āboliņa.

“Ja urīnā ir kādas izmaiņas, tas var būt signāls, ka kaut kas nav kārtībā ar veselību,” sacīto papildina “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka. Viņas pieredze liecina, ka vecākās paaudzes cilvēki ir daudz vērīgāki un mazāk aizspriedumaini, jo bieži vien nekautrējoties vēršas aptiekā ar jautājumiem, vai ar veselību viss kārtībā, ja uz tualeti jādodas biežāk, vai, gluži otrādi – retāk, un urīna smarža vai krāsa arī ir “kaut kāda ne tāda”.  

Urīna apskatīšana var būt ļoti noderīgs ieradums veselības stāvokļa uzraudzīšanā. Tas var palīdzēt atklāt iespējamus veselības traucējumus agrīnā stadijā, kad tie ir vieglāk ārstējami.

Urīna izmaiņas var ietvert:

  • mainītu krāsu;
  • apduļķojumu vai stiegrainu molekulāru (piemēram, asins) klātbūtni;
  • konsistences izmaiņas;
  • smakas parādīšanos.

Par ko liecina urīna izmaiņas?

Ārste uzskaita slimības un stāvokļus, kuru viena no pazīmēm varētu būt izmaiņas urīnā:  

  • nepietiekams, šķidruma daudzums vai dehidratācija; 
  • ietekmēta nieru veselība;
  • aizkuņģa vai zarnu trakta darbības traucējumi;
  • infekcija.

Pārskatīsim dažus gadījumus sīkāk:

Nākamā lapa: Dehidratācijas agrīnā pazīme

Tēmas