foto: Shutterstock
"Lielbritānija ir akla attiecībā uz notiekošo!" – kāpēc zinātniekus tik ļoti uztrauc jaunais Covid variants? 
Esi vesels
2023. gada 8. septembris, 10:22

"Lielbritānija ir akla attiecībā uz notiekošo!" – kāpēc zinātniekus tik ļoti uztrauc jaunais Covid variants? 

Jauns.lv

Apvienotā Karaliste ir zaudējusi modrību attiecībā uz Covid un ir "diezgan akla uz notiekošo", brīdina Vorvikas Universitātes profesors Jangs, pieaugot bažām par jauno BA.2.86 (Pirola) koronavīrusa variantu, vēsta "Independent". 

Lai gan divas zinātnieku grupas – viena Ķīnā un otra Zviedrijā – izpētes rezultātā secinājušas, ka BA.2.86 ir mazāk bīstams, nekā to sākotnēji pieņēmuši zinātnieki, joprojām pastāv bažas, šī celma lielā mutāciju skaita dēļ. 

Lielbritānijas Valsts statistikas biroja veiktā vīrusa uzraudzība tika pārtraukta martā, taču "Zoe" veselības pētījums lēš, ka pagājušajā mēnesī britu salās inficēšanās gadījumu skaits palielinājās par gandrīz 200 000. Ar Covid saistīto hospitalizāciju skaits bijis visaugstākais trīs mēnešu laikā.

"Viens no veidiem, kā kontrolēt infekcijas izplatību, ir vismaz nedaudz apzināties, kur ir konkrēti uzliesmojumi, un kur būtu vērts ieviest piesardzības pasākumus, lai novērstu vīrusa tālāku izplatīšanos, bet ir jāzina, kur tas ir," teica profesors Jangs.
"Šis jaunais [variants] patlaban parādās visur, bet mēs to populācijā neuzraugām."

Šomēnes Lielbritānijā atkal izskanēja aicinājumi cilvēkiem apsvērt sejas masku valkāšanu augsta riska apstākļos, kas, visticamāk, daudzviet tika uzņemti ar ievērojamu nogurumu un skepsi.

Taču profesors Jangs uzskata, ka valdībai un Nacionālajam Veselības dienestam būtu jāizstrādā ieteikumi par sejas masku lietošanu augsta riska vietās, piemēram, slimnīcās, un jāpastiprina ventilācija tādās telpās kā skolas, piebilstot: "Es redzu, ka ziemas periodā mēs nonāksim situācijā, kad nēsāsim sejas maskas".

Kāpēc tieši šis Covid jaunais variants tik ļoti uztrauc pētniekus? 

BA.2.86 variants piesaistīja pasaules uzmanību, jo izskatās radikāli atšķirīgs no visiem pārējiem Covid celmiem, kas izplatījušies pirms tam. Vīrusā ir vairāk nekā 30 izmaiņu tā smailes proteīnā.

Valsts, kas līdz šim ziņojusi par visvairāk sekvencēm, ir Dānija, un eksperti apgalvo, ka viņi uzmanīgi seko līdzi situācijai šajā valstī, meklējot pavedienus par jaunā celma izplatību.

Taču līdz šim pasaulē pēdējā mēneša laikā ir parādījušās tikai aptuveni trīsdesmit sekvenču no tikpat daudz inficētiem pacientiem. Eksperti uzskata, ka, ja BA.2.86 būtu sācis izplatīties, tas būtu acīmredzams jau tagad. 

Jāatzīst gan, ka līdz 34. nedēļas beigām (līdz 2023. gada 27. augustam) ir pierādījumi, ka Covid-19 izplatība pieaug arī ES/EEZ valstīs, lai gan saslimstības līmenis, šķiet, joprojām ir zems, un līdz šim tā ietekme uz smagu saslimšanu bijusi ierobežota.

Kā ziņo Eiropas slimību profilakses un kontroles centrā (ECDC) - No 21 valsts, kas sniedza datus par Covid-19 pozitīviem gadījumiem atkarībā no vecuma, 16 valstīs tika novērots gadījumu skaita pieaugums 80 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū.