Pievienojiet kafijai pienu! Būsiet pārsteigti par šī dzēriena spēku
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 21. augustā, 06:11

Pievienojiet kafijai pienu! Būsiet pārsteigti par šī dzēriena spēku

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kafija jau ir atzīta par labu mūsu veselībai, bet, izrādās, piena pievienošana padara šo dzērienu vēl veselīgāku.

Šāds maisījums piešķir kafijai pretiekaisuma īpašības, kas palīdz stiprināt imūnsistēmas šūnas un īpaši baltās asins šūnas, kas cīnās ar bakteriālām un vīrusu infekcijām.

To var izskaidrot ar vienkāršu ķīmiju, saka pētnieki no Kopenhāgenas Universitātes. Kafijas pupiņas bagātīgi satur polifenolus – tie ir antioksidanti, kas samazina oksidatīvo stresu –, bet pienā ir daudz olbaltumvielu. Abu salikšana kopā padara imūnsistēmas šūnas divreiz efektīvākas cīņā ar iekaisumu.

Pētnieki bija pārsteigti, cik ātri pēījumos ar dzīvniekiem polifenoli un olbaltumvielas reaģēja baltajā kafijā. Pētnieki domā, ka tas pats varētu notikt arī citos ēdienos un dzērienos, kuros polifenoli ir kombinēti ar olbaltumvielām, piemēram, dārzeņu un gaļas ēdienos vai augļu smūtijos, kam pievienots jogurts vai piens. Un te varētu būt vēl kas interesants. Cilvēka organisms nespēj viegli absorbēt polifenolus, bet olbaltumvielu pievienošana, šķiet, uzlabo polifenolu uzņemšanas procesu.

Polifenolus satur augļi un dārzeņi, tēja, kafija, sarkanvīns un alus, un nedaudz olbaltumvielu varētu tos padarīt vel efektīvākus.