foto: EPA/Scanpix
Kas notiek ar cilvēka ķermeni ekstrēma karstuma laikā
Vīrietis cīnās ar karstumu atveldzējoties ar ūdeni.
Esi vesels
2023. gada 9. jūlijs, 19:30

Kas notiek ar cilvēka ķermeni ekstrēma karstuma laikā

Jauns.lv

Nesen uz Zemes tika reģistrēta līdz šim karstākā diena - eksperti brīdina, ka šis rekords, visticamāk, tiks pārspēts vēl vairākkārt, jo klimata krīze izraisa arvien augstāku temperatūru, vēsta CNN.

Un tas notiek strauji: jaunā ziņojumā konstatēts, ka pagājušais mēnesis bija planētas karstākais jūnijs ar "ievērojamu starpību", kas nozīmē, ka visi deviņi karstākie jūnija mēneši ir bijuši pēdējo deviņu gadu laikā.

Ļoti karstas dienas - ko varētu uzskatīt par vasaras karstākajām dienām - pašlaik ir biežāk nekā 1970. gadā 195 vietās ASV, liecina pētnieku grupas Climate Central dati. Aptuveni 71 % no šīm vietām katru gadu ir vismaz septiņas papildu īpaši karstas dienas.

Sekas ir postošas.

Vienā Teksasas apgabalā jūnija nerimstošā karstuma viļņa laikā nedaudz vairāk nekā nedēļas laikā miruši vismaz 11 cilvēki. Meksikā strauji paaugstinātā gaisa temperatūra kopš marta ir prasījusi vismaz 112 cilvēku dzīvības. Nesen Indijā karstuma vilnis nogalināja vismaz 44 cilvēkus visā Bihāras štatā.

Lūk, kas notiek ar jūsu organismu lielā karstumā, kam jāpievērš uzmanība un kā saglabāt drošību.

Parasti jūsu ķermenis ir pieradis pie noteikta temperatūras diapazona, kas parasti ir no 36 līdz 37,2 grādiem pēc Celsija. Kad jūsu smadzenes sajūt izmaiņas - zemākas vai augstākas - tās cenšas palīdzēt jūsu ķermenim atdzist vai sasilt, skaidro Dr. Džūdita Lindena, Bostonas Medicīnas universitātes Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas vadītāja vietniece Dr. Džūdita Lindena.

"Ir vairāki veidi, kā (smadzenes) mēģina atvēsināt ķermeni. Viens no visbiežāk sastopamajiem veidiem ir svīšana," teica Lindena. "Poras atveras, ķermenis svīst, un sviedri iztvaiko, un tas atvēsina ķermeni."

Otrs veids, kā organisms atvēsinās, ir asinsvadu paplašināšanās un sirdsdarbības paātrināšanās, kas palīdz izvadīt siltumu un asinis uz ķermeņa virsmu un palīdz atbrīvoties no liekā siltuma.

Ja esat pakļauts augstai temperatūrai, organismam kļūst grūtāk censties atvēsināties. Turklāt, ja vide ir karsta un mitra, sviedri tik viegli neiztvaiko, un tas vēl vairāk paaugstina ķermeņa temperatūru, norāda Mayo klīnika.

"Jo lielāks mitrums, jo zemāka temperatūra ir nepieciešama ekstremāla karstuma gadījumā," teica Lindena.

Augsta ķermeņa temperatūra var izraisīt smadzeņu un citu dzīvībai svarīgu orgānu bojājumus, norāda CDC. Tās var izraisīt arī vairākas ar karstumu saistītas slimības.