foto: Zane Bitere/LETA
Padomi, kā tikt galā ar slodzi Dziesmu un Deju svētku laikā
XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts dalībniekiem laukumā pie "Arēnas Rīga".
Esi vesels
2023. gada 3. jūlijs, 13:20

Padomi, kā tikt galā ar slodzi Dziesmu un Deju svētku laikā

Jauns.lv

Dziesmu un Deju svētku laiks sniedz daudz skaistu, neaizmirstamu mirkļu, kā arī prasa daudz spēka un emocionālo ieguldījumu no tā dalībniekiem. Kā parūpēties par sevi lielas fiziskas un emocionālas slodzes apstākļos un palīdzēt sev svētku laikā justies labi? Konsultē ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Pašā pamatā – veselīga dzīvesveida stūrakmeņi

Gatavojoties lielākai slodzei vai pastiprinātas slodzes laikā, ir vēl būtiskāk rūpēties par galvenajiem veselīga dzīvesveida pamatelementiem – ir nepieciešams adekvāts miega daudzums (diennaktī 7-9 stundas), jāuzņem pietiekami daudz šķidruma (ap 2 litriem dienā) un jāēd veselīgs uzturs pietiekošā daudzumā, uzsver ģimenes ārste Zitmane. Piekopiet veselīgas diētas paradumus, piemēram, uzturā ieviesiet Vidusjūras diētu. Turklāt katram ir jāsaprot savas spējas un spēku robežas, ko varam ātri vien noprast pēc savas pašsajūtas. Ja sajūtat diskomfortu ķermenī, tas ir signāls, ka slodze ir par lielu.

Atklāšanas koncerts Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. 02.07.2023

Svētdien pie "Arēnas Rīga" notikušo Dziesmu un deju svētku atklāšanas koncertu apmeklējuši 22 284 svētku dalībnieku. Dziesmusvētku atklāšanas koncertā uzstājās ...

gallery icon

Uzturs pirms un pēc slodzes

Nepārprotami uzturam ir liela nozīme gan pirms, gan pēc slodzes. Aptuveni divas stundas pirms plānotās slodzes ir svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma, kā arī ar veselīgiem ogļhidrātiem bagātu pārtiku (piemēram, pilngraudu produktus, brūnos rīsus), piena produktus ar samazinātu tauku saturu, dārzeņus un augļus. Vienlaikus centieties izvairīties no piesātinātajām taukskābēm, iesaka ģimenes ārste Zitmane. Īsi pirms fiziskajām aktivitātēm apēdiet kādu veselīgu našķi, piemēram, banānu vai ābolu. Arī aktivitāšu laikā neaizmirstiet uzņemt šķidrumu! Ilgstošas slodzes laikā katru pusstundu būtu jāuzņem ogļhidrāti, piemēram, banāns vai jogurts ar zemu tauku saturu. 

Savukārt pēc slodzes jāuzņem daudz šķidruma, lai atjaunotu svīstot un izelpojot zaudēto šķidrumu. Izvairieties no kofeīnu saturošiem un saldinātiem dzērieniem un alkohola, jo tie dehidrē organismu. Pēc slodzes uzturā ieteicams uzņemt ar olbaltumvielās un ogļhidrātiem bagātu pārtiku. Ogļhidrāti nodrošina muskuļu “degvielu”, bet olbaltumvielas nepieciešamas, lai atjaunotos un augtu muskuļi. Pēc slodzes apēsts veselīgs našķis papildinās enerģiju muskuļos. 

Tāpat šajā saspringtajā laikā no minerālvielām un vitamīniem nozīmīgi būs B grupas vitamīni un magnijs, arī D, C, A un E vitamīns, dzelzs, selēns un cinks, saka klīniskā farmaceite I. Priedniece. Magnijs un B grupas vitamīni veicina normālu nervu sistēmas darbību, palīdz mazināt nogurumu un nespēku un nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. 

Dziesmu un deju svētku gājiena dalībnieki piedzīvo lietu

Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena "Novadu dižošanās" dalībniekus un skatītājus šodien aicināja gatavoties lietum, pavēstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra ...

gallery icon

Lai ūdens vienmēr pa rokai!

Ne vien piedaloties svētku pasākumos un aktivitātēs, bet arī ikvienam vasarā jāatceras par pietiekamu ūdens uzņemšanu, atgādina klīniskā farmaceite Priedniece. Dodoties uz mēģinājumiem un koncertiem, vienmēr jāatceras paņemt līdzi pudeli ar ūdeni. Dienas laikā jāseko līdzi pietiekamai ūdens uzņemšanai atbilstoši katra vecumam, svaram, veselības stāvoklim un fiziskajām aktivitātēm. Jāpadzeras laicīgi un regulāri, jo slāpes izjūtam vien tad, kad ūdens organismam jau ir nepieciešams. Tāpat noderīgi būs aptiekā pieejamie pulveri vai tabletes, ko izmanto dzeramā šķīduma pagatavošanai. Tie palīdzēs nodrošināt optimālu elektrolītu un ūdens līmeni organismā. Tie satur nātriju, kāliju, magniju, kalciju, cinku, arī glikozi un C vitamīnu. 

Atcerieties par piesardzību!

Lai arī svētkos gribam parādīt visskaistāko un labāko sniegumu, centieties neaizmirst parūpēties par sevi un pārlieku sevi nepārslogot, aicina ģimenes ārste Zitmane. Emocionālas slodzes gadījumā ieteicams izrunāties ar draugiem vai ģimeni un veltīt laiku sev – vismaz 15 minūtes dienā dariet to, kas jūs nomierina un palīdz relaksēties.

Fiziska pārslodze visbiežāk var radīt sasitumus, zilumus jeb hematomas, krampjus muskuļos, bet nopietnākos gadījumos dažādas muskuļu traumas. Tādēļ neaizmirstiet pirms un pēc intensīvas slodzes veikt stiepšanās vingrinājumus. Arī auksta duša var atvieglot muskuļu sāpes. 

Savukārt farmaceite Priedniece uzsver, ka, uzturoties ārā, noteikti jāatceras par saules aizsargkrēmu lietošanu un jāizvēlas atbilstošs apģērbs – viegls, elpojošs un gaišs, bet galvai noteikti jābūt nosegtai ar galvassegu – cepuri vai lakatiņu. 

Karstā laikā koncertos īpaši uzmanīgiem jābūt gados vecākiem dalībniekiem un tiem, kam ir hroniskas saslimšanas, kā arī lietojot noteiktus medikamentus. Īpaša vērība jāvelta arī bērniem. Sliktas pašsajūtas gadījumā jāvēršas pie mediķiem pēc padoma.

Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās". 02.07.2023

Šodien, 2. jūlijā, notika Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās", kas sākās pie Brīvības pieminekļa un noslēdzās pie ...

gallery icon