Kārtot eksāmenus bez stresa. Tas ir iespējams!
Esi vesels
2023. gada 17. maijā, 09:00

Kārtot eksāmenus bez stresa. Tas ir iespējams!

Reklāmas projekts

Kā pārvarēt pirmseksāmenu trauksmi, kas izpaužas ne tikai ar paātrinātu sirdsdarbību un elpošanu, bet arī ar garastāvokļa maiņām?

Pienācis eksāmenu laiks, un, lai arī man šis ir jau otrais bakalaurs un es zinu, ka neviens eksāmens nemaina dzīvi, tik un tā šis posms nāk ar satraukumu, spriedzi un stresu. Tas apgrūtina spēju koncentrēties veicamajiem uzdevumiem, un, lai arī visu gadu esmu cītīgi mācījusies, ir bail izgāzties tieši stresa dēļ.

Jau trešo nedēļu esmu neiecietīga un ātri aizkaitināma. Jo tuvāk nāk eksāmeni, jo vairāk sāk izpausties bezmiegs un dažādi fiziski simptomi – sāpes vēderā, pat caureja. Protams, tas rada vēl lielāku uztraukumu.

Kad par savu nekontrolējamo stresu pasūdzējos studiju biedrenei, viņa ieteica lietot probiotikas, jo ne tikai domas un jūtas, kas rodas smadzenēs, ietekmē zarnu veselību, bet arī zarnu stāvoklis ietekmē smadzeņu darbību, un šo savienojumu saucot par mikrofloras-zarnu-smadzeņu asi. Zarnas un smadzenes sazinās, tāpēc, lai uzlabotu smadzeņu veselību, ir jāuzlabo zarnu veselība.

Studiju biedrene ieteica pameklēt papildu informāciju internetā, un es arī atradu dažādus pētījumus, kas uzsver probiotiku lomu smadzeņu veselības ietekmēšanā caur šo mikrofloras-zarnu-smadzeņu asi. Izrādās, ka zarnu baktēriju sastāvs tieši ietekmē psiholoģisko veselību un probiotiku (piemēram, Bifidobacterium longum) lietošana palīdz regulēt garastāvokli, apetīti un gremošanu, miegu un atmiņu, palīdz kontrolēt baiļu un trauksmes sajūtu.

Trauksme pirms eksāmeniem ir fizioloģisks simptoms, tā ir izplatīta un potenciāli nopietna problēma studentu vidū un skar aptuveni 20-40% studentu. Nav ziņu par zālēm eksāmenu trauksmes ārstēšanai, bet ir arvien vairāk pētījumu, kas apliecina, ka stress var mainīt mikrobiotas līdzsvaru zarnās. Un otrādi – uztura papildinājums ar probiotikām var pozitīvi ietekmēt psiholoģisko veselību, mazināt trauksmi un pat depresiju. 

Japānā veiktā pētījumā noskaidrots, ka stress palielinās astoņas nedēļas pirms eksāmeniem, maksimumu sasniedz dienu pirms zināšanu pārbaudes un pamazām pāriet tikai divas nedēļas pēc tam. Tas aprakstīts Amerikas Mikrobioloģijas biedrības žurnālā Applied and Environmental Microbiology. Šajā pētījumā arī novērots, ka probiotikas (Lactobacillus casei (celms Shirota), Lacticaseibacillus rhamnosus HN001), kas tika dotas Japānas medicīnas studentiem, gatavojoties valsts eksāmeniem, mazināja viņu stresu. 

Kad, iemācījusies pētījumos minēto sarežģīto probiotiku nosaukumus, devos uz aptieku un jautāju pēc konkrētām baktērijām, farmaceite man piedāvāja LYLBIOTIC. Tieši šajās probiotikās ir visvairāk baktēriju sugu – deviņi mikroorganismu celmi un 28 miljardi pašu baktēriju. Aptiekāre iedeva man pavasarīgi zaļu kastīti un smaidot noteica, lai aprakstā pati sameklēju, vai tajā ir man vajadzīgās baktērijas Un, jā – ir!

Vienā LYLBIOTIC kapsulā apvienotas deviņas zinātniski visvairāk pētītās un ieguvumus veselībai pierādījušās baktēriju sugas: B. infantis, B. lactis, B. longum, L. casei, L. rhamnosus, L. gasseri, L. plantarum, L. reuteri, S. boulardii. Sastāvs, balstoties uz klīnisko un zinātnisko pētījumu rezultātiem, izstrādāts kopā ar ārstiem un gastroenterologiem, un jaudas ziņā tam Latvijas tirgū nav analoga. Turklāt patentētais DRcaps® kapsulas apvalks nodrošina baktēriju aizsardzību pret kuņģa skābi un garantē baktēriju aktivizāciju tikai pēc nokļūšanas zarnās.

LYLBIOTIC ir tīrs probiotiku un prebiotiku komplekss, ko iesaka arī Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība. Cenas ziņā, vērtējot cenu par miljardu baktēriju, tas ir izdevīgākais aptiekās pieejamais probiotiku komplekss, jo, kā norādīja farmaceite, citu ražotāju probiotikas satur divas trīs mikroorganismu sugas un tikai dažus miljonus baktēriju.

Jau vairāk nekā nedēļu lietoju LYLBIOTIC un ticu, ka līdz maija beigām, kad sāksies atbildīgais eksāmenu laiks, nepamatotais nemiers galvā un satraukums vēderā būs maksimāli ierobežots. Lai visiem studentiem mierīgs un veiksmīgs zināšanu pārbaudes laiks!

Maijā LYLBIOTIC pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 20%.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.