foto: Shutterstock
Ārstējot citu slimību, vīrietim no Vācijas izdodas pilnībā izveseļoties arī no HIV
Esi vesels
2023. gada 23. februāris, 12:09

Ārstējot citu slimību, vīrietim no Vācijas izdodas pilnībā izveseļoties arī no HIV

Jauns.lv

Pēc cilmes šūnu transplantācijas vīrietis no Diseldorfas, Vācijā, pilnībā izārstēts no HIV, apgalvo pētnieki. Pacients jau četrus gadus vairs nesaņem HIV medikamentus, bet slimības recidīva nav bijis, vēsta britu mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

53 gadus vecais HIV pacients ir trešais cilvēks pasaulē, kurš pilnībā izārstēts no cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV). 
“Šodien es varu teikt, ka esmu lepns par ārstu komandu, kas mani spēja pilnībā izārstēt no HIV un leikēmijas,” sacīja pacients. 

Tāpat kā pārējiem diviem no HIV pilnībā izārstētajiem pacientiem, arī 53 gadus vecajam vīrietim veikta kaulu smadzeņu transplantācija, nolūkos ārstēt leikēmiju. Gandrīz 10 gadus pēc cilmes šūnu transplantācijas no nesaistīta donora un vairāk nekā četrus gadus pēc HIV terapijas pārtraukšanas pacients ir pie labas veselības. 

Vīrietis, kuram diagnoze tika uzstādīta 2008. gadā, sacīja: "Es joprojām ļoti labi atceros sava ģimenes ārsta teikto: "Nepārdzīvojiet par šo diagnozi tik smagi.  Mēs kopā piedzīvosim to, ka HIV var izārstēt!”.

Tas, ka vīruss nav atgriezies, ir ārkārtīgi rūpīgas zinātniskās un terapeitiskās sagatavošanas un uzraudzības rezultāts, norāda pētnieki. Viņi piebilst, ka šis pētījums ir visilgākā un visprecīzākā HIV pacienta diagnostiskā uzraudzība pēc cilmes šūnu transplantācijas.

Cilmes šūnu transplantācijas laikā tiek iznīcinātas visas neveselīgās asins šūnas un aizstātas ar veselām cilmes šūnām, kas ņemtas no donora asinīm vai kaulu smadzenēm.

Kā cilvēks var inficēties ar HIV vīrusu? 

Cilvēks var inficēties dabīgā vai nedabīgā veidā. Kā dabīgie inficēšanās ceļi tiek izdalīti – seksuālās transmisijas ceļš (dzimumakta laikā ar inficētu personu netiek lietots prezervatīvs) un vertikālās transmisijas ceļš (bērns var inficēties ar HIV no mātes grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā). Kā nedabīgais inficēšanās ceļš ir artificiālais ceļš (ar HIV var inficēties, izmantojot vienu adatu un šļirci, injicējot narkotiskās vielas). 

Kādi ir simptomi?

60% cilvēku pēc inficēšanās ar HIV vīrusu pēc divām nedēļām ir jūtamas kādas nespecifiskas pazīmes, kas liecina, ka vīruss vairojas, piemēram, saaukstēšanās un gripas simptomi, taču diemžēl liela daļa pacientu šajā stadijā netiek atpazīti. Tādos gadījumos HIV vīruss paliek dzīvot cilvēka organismā un „aizmieg”, guļot pat 10 – 12 gadus, lai gan šis cilvēks ir infekcijas avots. 

Pēc tam cilvēkam ir kaut kāda cita slimība, visbiežāk infekcijas slimība, piemēram, gripa un,kad nāk kāda cita infekcija, atkal aktivizējas HIV vīruss un sāk vairoties. Tad sāk parādīties jau citas slimības un nevar atrast vainu, kāpēc tā ir. Varbūt cilvēks pat nokļūst slimnīcā. Ja šajā gadījumā neiedomājas par HIV vīrusu, nesazinās ar infektologu un nenozīmē HIV testu, tad tas netiek uzzināts.

Kad tas jau ir AIDS stadijā, tad parādās ļoti daudz slimības. Visbiežāk kā AIDS indikators ir tuberkuloze, tāpēc visi tuberkulozes slimnieki tiek izmeklēti uz HIV. Otra biežākā ir herpes vīrusa infekcija un dažādi plaušu karsoņi, vismaz divas vai vairāk reizes gadā, pneimonijas, audzēji, salmoneloze, sēnīšu infekcijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās