foto: Shutterstock
Slikta oma arvien biežāk un bez būtiska iemesla? Steigšus pie ārsta!
Esi vesels
2023. gada 15. februāris, 07:16

Slikta oma arvien biežāk un bez būtiska iemesla? Steigšus pie ārsta!

"100 Labi Padomi"

Kā parasti mēdz izpausties slikts garastāvoklis? Vai nu ar depresivitāti, vai viegli uzbudinājumu un nervozitāti. Un abos gadījumos var būt aizdomas par vairogdziedzera funkcijas traucējumiem, saka ģimenes ārste Anita Vintere.

Vairogdziedzera hormoni ietekmē daudzas norises mūsu organismā, tostarp galvas smadzeņu un psihes darbību. Ja šo hormonu trūkst (to sauc par hipertireozi), novēro apātiju, depresiju, nomāktību, miegainību. Hormonu var būt arī par daudz (to savukārt sauc par hipertireozi jeb tireotoksikozi), un tad vari būt uzbudināta, nervoza, saspringta, dusmīga, ātri uzliesmojoša. Taču arī hipertireozes gadījumā cilvēkam ir depresīvs noskaņojums, raudulīgums, pārmērīga emocionalitāte un stress. 

Vispirms jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs uz vairogdziedzera hormonu analīzēm. Ja tās uzrādīs problēmu, jāveic vairogdziedzera ultrasonogrāfija, un, ja arī šajā izmeklējumā būs redzamas izmaiņas vairogdziedzerī, ģimenes ārsts nosūtīs pie endokrinologa turpmākai izmeklēšanai un ārstēšanai.

Zināšanai

  • Saistībā ar vairogdziedzeri un tā darbības ietekmi uz noskaņojumu, ir atklātas vairākas slimības: autoimūnās slimības, kad samazinās vairogdziedzera audi, kuros veidojas hormoni. To paliek arvien mazāk, un sākas hipotireoze; vairogdziedzerī veidojas mezgli, kas hormonus pārāk efektīvi izdala asinīs. Tās mēdz dēvēt par hormonu zalvēm, kas izraisa tireotoksikozi; Greivsa slimības gadījumā vērojama vairogdziedzera vienmērīga palielināšanās (bez mezgliem) un hormonu hiperprodukcija. Vairogdziedzeris strādā pārspīlētā režīmā, radot veselības problēmas. 

Tēmas