foto: Shutterstock
"Ārprāts, var teikt! Veikalā ir iekārtota laboratorija!” – Purvciema iedzīvotājs neizpratnē par jauno tendenci
Esi vesels
2023. gada 18. janvāris, 14:30

"Ārprāts, var teikt! Veikalā ir iekārtota laboratorija!” – Purvciema iedzīvotājs neizpratnē par jauno tendenci

Jauns.lv

Lielveikalos tagad ir iespēja arī parūpēties par savu veselības stāvokli un nodot analīzes, tas dara bažīgu kādu Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studija" skatītāju, jo – tas nozīmē, ka lielveikalu apzināti apmeklē slimi cilvēki.

"Ārprāts, var teikt! Veikalā ir iekārtota laboratorija! Mazā veikaliņā, pārtikas veikaliņā. Manas domas ir tādas, nu, tikpat labi to veikalu var ierīkot arī poliklīnikā, pārtikas veikalu ierīkot, tur arī nekādas starpības nav. Tur taču staigā cilvēki, veseli un iepērkas. Nu, apdraud viņus,” izbrīnīts ir Jānis.  

"Latvijas iedzīvotāji ir ieinteresēti, lai visdažādākie veselības pakalpojumi būtu pieejami pēc iespējas ērtāk un vienkāršāk. Balstoties uz labu laboratorisko praksi, šobrīd tiek atvērti dažādi paraugu pieņemšanas punkti lielveikalu teritorijā, kur iedzīvotāji, dodoties savās ikdienas gaitās uz kādu no pārtikas veikaliem vai arī uz aptieku, var izmantot tuvāk mājām, savam ierastajam dzīves ritmam arī nodot analīzes,” jaunās tendences skaidro SIA "Centrālā laboratorija" pārstāve Līga Ribkinska.

Arī SIA "E.Gulbja laboratorija" projektu vadītāja Džineta Dimante atzīst: "Iedzīvotājiem ērtāk noteikti tāpēc, ka tirdzniecības centros [laboratorijas] darba laiks pārsvarā sakrīt ar tirdzniecības centra darba laiku, tas nozīmē, ka ir sestdienas un svētdienas līdz pašam vakaram. "Akropole" un "Spice" šajā ziņā ir ļoti iecienītas, kā, piemēram, ērces veda svētdienās ļoti daudzi, pacientiem tas ir pieejamāk. Tāda tendence ir, un tā ir arī visā pasaulē, ne tikai Latvijā."

Tā gluži nav, ka laboratorijas kā ikdienišķu veikaliņu var vērt vaļā, kur vien pagadās. Lai kāda medicīniska rakstura filiāle uzsāktu darbu, ir jāpakļaujas stingriem noteikumiem, ko uzrauga Veselības inspekcija.

“Uz laboratoriju neiet slimi cilvēki, uz laboratoriju pārsvarā iet cilvēki, kas uztur savu veselību, lai zinātu, vai viss ir kkārtībā. Protams, ir arī daži slimie, bet ne jau visas slimības ir infekciozas un tas nekādā veidā neapdraud citus pacientus,” piebilst Dimante.