foto: Ekrānuzņēmums no TikTok video.
Jaunā māmiņa padalās ar mazāk zināmu grūtniecības blakusefektu, kas miljoniem cilvēku atstāj šausmās
Marisa Grīna pēc zobārsta apmeklējuma.
Esi vesels
2023. gada 10. janvāris, 16:22

Jaunā māmiņa padalās ar mazāk zināmu grūtniecības blakusefektu, kas miljoniem cilvēku atstāj šausmās

Jauns.lv

30 gadus vecā Marisa Grīna kopā ar savu partneri četrus gadus centās ieņemt bērniņu. Pēc ilgiem mēģinājumiem grūtniecība iestājusies, taču pēc gaidībām piedzīvotais šokējis ne vien sievieti pašu, bet vēl miljoniem cilvēku, kuri sociālajā platformā TikTok ieraudzījuši sievietes stāstu, vēsta “News.com”. 

Jau drīz pēc meitas piedzimšanas Marisa sāka pamanīt, ka viņai sākuši bojāties zobi. Viņa dalījusies ar savu zobu attēliem TikTok īsajā video, kas nedēļas laikā guvis vairāk nekā 6 miljonus skatījumu. 

foto: Ekrānuzņēmums no TikTok video.
Marisa Grīna pirms zobārsta apmeklējuma.

Marisa stāsta, ka grūtniecības laikā cīnījusies ar sliktu dūšu, kas zobu stāvokli pasliktināja tiktāl, ka tiem bija grūti pieskarties ar zobu birsti. Situāciju pasliktināja arī Covid-19 pandēmija, kuras laikā bija grūtības tikt pie zobārsta. Tieši pēc dzemdībām Marisas zobu un smaganu veselība pasliktinājusies vēl vairāk.

Sieviete atzīst, ka grūtniecības laikā nav lietojusi arī pietiekoši daudz kalcija saturošu produktu, jo nepanes laktozi. 

“Lielākā daļa cilvēku neapzinās, cik lielu slodzi uz sievietes ķermeņa atstāj bērniņa iznēsāšana,” pauda Marisa. 

TikTok video noskatīts jau vairāk nekā 6 miljons reižu, un cilvēki komentāros pauž atbalstu Marisai par drosmi runāt par lietām, kuras daudzi pat neapzinās. 

foto: Ekrānuzņēmums no TikTok video.
Marisa Grīna pēc zobārsta apmeklējuma.

Grūtniecības laikā zobi mēdz pastiprināti bojāties, jo mainās ēšanas paradumi – vairāk tiek ēsti saldumi, arī ēdiens tiek uzņemts biežāk un, protams, arī slikta dūša un tās izraisītā vemšana nenāk par labu zobiem. Tā kā mainās hormonu līmenis un siekalu sastāvs un smaganas tiek vairāk apasiņotas, tās var pietūkt, un tas var radīt nepatīkamas sajūtas. Grūtnieces nereti sūdzas par pastiprinātu smaganu asiņošanu. 

Par mutes dobuma veselību speciālisti iesaka parūpēties vēl pirms grūtniecības iestāšanās vai, ja tas nav izdarīts, grūtniecības laikā. Jebkurš iekaisums, kas ir organismā, tai skaitā stomatoloģisks, ir infekciju perēklis un nevajadzīga slodze organismam.

Kas jāzina par smaganu veselību

Asiņojošas, jutīgas smaganas grūtniecības laikā ir ļoti daudzām topošajām māmiņām. Līdz pat 75% grūtnieču attīstās grūtnieču gingivīts – smaganu iekaisums. Īpaši izteikti tas ir grūtniecības otrajā un trešajā mēnesī. Vēlāk tas pierimst, bet ap astoto mēnesi atkal var uzliesmot. Tie ir periodi, kad hormonālās svārstības ir īpaši izteiktas, jo organisms gatavojas dzemdībām.

Gingivīts izpaužas kā smaganu asiņošana, pietūkušas, apsārtušas smaganas, tās var būt arī jutīgas un sāpīgas. Slikta mutes higiēna un mutes dobuma veselība veicina zobu aplikuma un zobakmens veidošanos. Ja mutes dobuma higiēna jau pirms grūtniecības nebija pietiekama, tad gaidību laikā stāvoklim ir tendence pasliktināties.