foto: PantherMedia / songsak paname
Uzzini, kurš vitamīns var tevi glābt no Alcheimera un demences
Attēlam ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2022. gada 8. decembris, 14:09

Uzzini, kurš vitamīns var tevi glābt no Alcheimera un demences

Jauns.lv

Saskaņā ar jauniem pētījumiem D vitamīns varētu novērst Alcheimera slimību. Dietologi saka, ka vecāka gadagājuma cilvēku smadzenes ar augstāku D vitamīna līmeni darbojas labāk, vēsta laikraksts "Independent".

Galvenais dabiskais D vitamīna avots ir saules gaisma, taču vecākaga gada gājuma cilvēku krunkainā āda ir mazāk efektīva D vitamīna pārveidošanā, kas nozīmē, ka gados vecākiem cilvēkiem ir lielāka iespējamība, ka trūkst dabiski uzņemtā D vitamīna.

Pētījuma autore autore Dr. Sāra Būta sacīja: "Šis pētījums apstiprina to, cik svarīgi ir pētīt, kā pārtika un uzturvielas pasargā mūs no smadzeņu novecošanās slimībām, kā, piemēram, Alcheimers un citām ar demenci saistītām slimībām."

Līdz 2050. gadam Alcheimera gadījumu skaits visā pasaulē trīskāršosies, sasniedzot vairāk nekā 150 miljonus. Tā kā nav iespēja to izārstēt, arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta tādiem profilakses pasākumiem kā dzīvesveids. 

Vadošais autors profesore Kila Šī (Kyla Shea) teica: "Daudzi pētījumi ir saistīti ar uztura vai uztura faktoriem vecāku pieaugušo izziņas veiktspējā vai funkcijās, tostarp daudzos pētījumos par D vitamīnu, taču tie visi ir balstīti uz D vitamīna uzņemšanu ar uzturu vai asins mērījumiem."

"Mēs vēlējāmies uzzināt, vai D vitamīns atrodas smadzenēs, un, ja tā ir, kā šīs koncentrācijas ir saistītas ar kognitīvo spēju samazināšanos," viņa piebilst.

Masačūsetsas Tufta universitātes komanda konstatēja, ka lielāka D vitamīna klātbūtne ir saistīta ar labākām kognitīvajām spējām.  

Taču joprojām nav skaidrs, kā D vitamīns varētu ietekmēt smadzeņu darbību.

Profesore Šī teica: "Demence ir daudzfaktorāla, un daudzi patoloģiskie mehānismi, kas ir tās pamatā, nav labi raksturoti. D vitamīns varētu būt saistīts ar rezultātiem, kurus mēs vēl neapskatījām, bet plānojam pētīt nākotnē," viņa stāsta. 

Ir zināms arī, ka D vitamīna līmenis atšķiras starp rasu un etniskajām populācijām, un lielākā daļa pētījuma dalībnieku bija baltādainie.

Pētnieki plāno papildu pētījumus, izmantojot daudzveidīgāku grupu, lai apskatītu citas smadzeņu izmaiņas, kas saistītas ar kognitīvo spēju samazināšanos.

Viņi cer, ka viņu darbs ļaus labāk izprast D vitamīna lomu demences novēršanā.

Eksperti brīdina cilvēkus nelietot lielas D vitamīna devas kā profilakses līdzekli.

Ieteicamā D vitamīna deva ir 600 SV (starptautiskās vienības) cilvēkiem, kas jaunāki par 70 gadiem, un 800 SV vecākiem. Pārmērīga vitamīnu lietošana var nodarīt kaitējumu.

Profesore Šī teica: "Tagad mēs zinām, ka cilvēka smadzenēs D vitamīns atrodas saprātīgā daudzumā, un šķiet, ka tā klātesamība ir saistīta ar mazāku kognitīvo funkciju samazināšanos.

Alcheimera slimība ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva slimība, kuras raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā.