Ekspertes izstāsta, kuri saldumi ir viskaitīgākie veselībai un zobiem, bet kurus ēst ir droši
foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne.
Esi vesels

Ekspertes izstāsta, kuri saldumi ir viskaitīgākie veselībai un zobiem, bet kurus ēst ir droši

Jauns.lv

“Cilvēks dienā, ēdot un nerēķinot, var apēst līdz 30 tējkarotēm cukura,” Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne. Kāda ir saldumu ietekme uz veselību un zobiem, un, no kuriem našķiem labāk izvairīties vispār, skaidro endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne un bērnu zobārste Ilze Maldupa. 

Cilvēks bez cukura iztikt nevar. Tas palīdz smadzeņu darbībai un jebkurai ķermeņa šūnai sniedz enerģiju. 

Dažādu konfekšu un citu našķu ietekme uz kopējo veselības stāvokli ir atkarīga no to sastāva, bet zobiem lielāku kaitējumu nodarīs tie saldumi, kuri mutes dobumā kūst visilgāk. Kaitīgākās esot ledenes. Vienas šādas konfektes sastāvā parasti būs divas līdz divarpus tējkarotes cukura.

"Dzīvs cukurs! Attiecīgi cik jūs ledenes apēdat, tik jūs dzīvu cukuru apēdat. Plus vēl konservantus, krāsvielas klāt," brīdināja BKUS endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne.

Ja cukuru, ko cilvēki uzņem no augļiem vai, piemēram, piena, parasti papildina arī vērtīgas uzturvielas un vitamīni, tad parasto, rūpnieciski ražoto cukuru eksperti sauc par tukšajām/liekajām kalorijām. 

Arī mielojoties ar želejkonfektēm, ekspertes ieteica ievērot zināmu piesardzību. Tajās papildus cukuram, kas parasti gan būs gandrīz uz pusi mazāk nekā ledenēs, būs arī lecitīns jeb viena no vielām, kas šiem saldumiem piešķir želejveidīgo konsistenci.

"Lecitīns pats par sevi ir iegūts dažādi – cits mākslīgi, cits dabīgi, no dabīgiem augļiem, bet, daudz ēdot želejkončas, ir jāuzmanās, jo lecitīns ļoti izteikti samazina D vitamīna uzsūkšanos, kas sevišķi ir vajadzīgs bērniem kaulu veselībai un arī imunitātei," skaidroja Dzīvīte-Krišāne.

Dažādas konfektes – sākot no ledenēm un beidzot ar šokolādes dražejām – var saturēt arī mākslīgās krāsvielas. Zobiem tās nekaitēs, taču dažas, piemēram, indigo zilā un sarkanā bērniem var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas.

Tikmēr mazāk kaitīgi būs šokolādes našķi. Labāka ir tumšā šokolāde, jo gaišā parasti saturēs vairāk tauku.

Savukārt skābās konfektes būtiski ietekmē zobu veselību. Bērnu zobārste Ilze Maldupa skaidroja, ka tiem cilvēkiem, kas bieži patērē skābus saldumus un atspirdzinošus dzērienus, "pazūd" zobu emalja.