foto: LETA
Hepatīta uzliesmojums pasaulē. Vai arī pie mums Latvijā jau ir gadījumi? 
Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.
2022. gada 6. maijs, 06:21

Hepatīta uzliesmojums pasaulē. Vai arī pie mums Latvijā jau ir gadījumi? 

Jauns.lv

Arvien vairāk izskanot ziņām par mistiskā hepatīta uzliesmoju pasaulē, kas jau izplatījies 20 valstīs, tostarp Eiropā, portāls Jauns.lv vērsās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), lai noskaidrotu, vai arī pie mums Latvijā jau ir ziņots par saslimšanas gadījumiem. 

Kā stāsta BKUS pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle, Bērnu slimnīcā līdz šim nav nācies saskarties ar hepatīta gadījumiem, par kādiem ziņots citviet pasaulē, taču pieaugušo ārstniecībā tā jau esot aktuāla problēma. Zaldāte-Rozentāle atzīst, ka Bērnu slimnīca aktīvi seko līdzi situācijai pasaulē, un vajadzības gadījumā ir gatavi izmeklēt un nodrošināt ārstniecību mazajiem pacientiem. 

Jauns.lv jau vēstīja, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņojusi par 20 pasaules valstīs, tostarp Dienvidaustrumāziju, kur ir konstatēti gandrīz 300 iespējami smaga hepatīta gadījumi bērniem.

Veselības aizsardzības amatpersonas visā pasaulē izmeklē mistisko aknu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, kas pirmo reizi tika novērots Apvienotajā Karalistē. Iespējams, ka šo straujo pieaugumu izraisījis izplatīts vīruss, ko sauc par adenovīrusu un kas pēc pandēmijas ir atdzīvojies. PVO ir ziņojusi par vienu nāves gadījumu.