5 nepatīkami blakusefekti, kas var skart kartupeļu čipsu ēdājus
foto: Shutterstock
Esi vesels

5 nepatīkami blakusefekti, kas var skart kartupeļu čipsu ēdājus

Jauns.lv

Ja ikdienā ēd sabalansētu un veselīgu uzturu, našķošanās laiku pa laikam nekādu lielu skādi nenodarīs, taču, uzņemot neveselīgās uzkodas pārlieku lielā daudzumā un regulāri, var nodarīt gana lielu postu. 

Zinātnieki apstiprinājuši septiņus nepatīkamus blakusefektus daudzu tik iecienīto kartupeļu čipsu ēšanai: 

1. Paaugstināt asinsspiedienu

Paaugstināts asinsspiediens var izraisīt neskaitāmas veselības problēmas, piemēram, sirds un asinsvadu problēmas, izraisīt demenci, insultu, infarktu. Pateicoties augstajam nātrija daudzumam, kāds prasti pievienots kartupeļu čipsiem, patērējot šo produktu ir paaugstināts risks hipertensijas attīstībai. Saskaņā ar Klīvlendas klīnikas un Hārvardas Medicīnas skolas datiem, sāls, kas atrodams šajās uzkodās, ievērojami destabilizē jūsu nātrija līmeni salīdzinājumā ar citiem pārtikas produktiem, nekavējoties nodarot jums kaitējumu.

2. Palielināt vēža risku

Saskaņā ar Amerikas Vēža asociācijas datiem ķīmiskajai vielai, ko sauc par akrilamīdu, kas parādās dažādos pārstrādātos pārtikas produktos, ir kancerogēnas īpašības un tā var izraisīt dažādus vēža veidus. Kartupeļu čipsi satur augstu šīs vielas līmeni.

3. Palielināt risku saslimt ar sirdsslimībām

Arī te jāmin jau iepriekš aprakstītais akrilamīds. Saskaņā ar “Science Daily”, akrilamīds var palielināt sirds slimību risku. 2009.  gada medicīniskais pētījums, kas publicēts Nacionālajā medicīnas bibliotēkā, apstiprināja akrilamīda saistību ar palielinātu sirds slimību risku.  

4. Palielināt insulta risku

Jāuztraucas būtu ne tikai par kartupeļu čipsos esošo akrilamīdu, bet arī holesterīnu. Saskaņā ar Mayo klīniku, Lielbritānijā,  tauku nogulsnes, ko atstāj pārtikas produkti, kas satur lielu daudzumu holesterīna, izraisot jūsu artēriju bloķēšanu, var izraisīt insultu.

5. Svara pieaugums

Nav nekāds pārsteigums, ka sāli bagātā uzkoda var palielināt ķermeņa tauku masu. Žurnālā “New England Journal of Medicine” publicēts pētījums saistīja uzkodas, piemēram, čipsus, ar ekstremālām svara izmaiņām, savukārt Dīkina universitāte atklāja, ka sāls saturs čipsos padara tos neatvairāmus mūsu garšas kārpiņām, liekot mums apēst daudz vairāk, nekā vajadzētu.