foto: Shutterstock
Pētījums, kura dalībnieki tīši tika inficēti ar Covid-19, atklāj interesantas detaļas
Esi vesels
2022. gada 6. aprīlis, 06:04

Pētījums, kura dalībnieki tīši tika inficēti ar Covid-19, atklāj interesantas detaļas

Jauns.lv

Lai cilvēks inficētos ar Covid-19, nepieciešams viens niecīgs, vīrusa piesātināts piliens – apmēram cilvēka asins šūnas lielumā, secināts pretrunīgajā pētījumā, kurā brīvprātīgie tika tīši inficēti ar Covid-19. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Nature Medicine”. Tāpat pētījums atklāj vēl daudz noderīgu un interesantu detaļu par vīrusu. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sīkāk apskatot vīrusu, secināts, kā tas pārvietojas pa ķermeni

Neliels vīrusa daudzums, apmēram 10 mikroni (tik daudz ir vienā pilē, ko kāds izšķauda, vai izklepo), spēj inficēt indivīdu. Vīrusa inkubācijas periods ir ļoti īss – aptuveni 2 dienas, līdz tas tālāk parādās rīkles aizmugurē (to iespējams noteikti arī ar testu). Pēc aptuveni 58 stundām vīruss parādās arī aizdegunē, bet simptomi sāk parādīties tikai pēc tam. Būtībā cilvēks izdala lielu daudzumu vīrusa jau pirmajās 40-56 stundās, secināts pētījumā. 

Interesi rada cilvēki, kuri tā arī nesaslima

Pētījuma vadītājs Dr. Kristofers Čiu, Londonas Imperiālās koledžas infekciju slimību ārsts un imunologs, uzsver, ka aptuveni puse pētījuma dalībnieku tā arī nesaslima ar Covid-19, kaut arī saņēma tieši tādu pašu vīrusa devu, kā tie, kuri saslima. Šiem cilvēkiem neizveidojās arī antivielas. “Mēs arī pārbaudījām antivielas no līdzīgiem vīrusiem, piemēram, Sars, bet mūsu teorija neapstiprinājās – tās nebija antivielas, kuras aizsargāja šos cilvēkus, tas bija kaut kas cits, ko vēl ir jāpēta,” secināja Čiu. 

Viņš arī uzsvēra, ka izpratne par šo jautājumu nākotnē palīdzētu nodrošināt vispārīgu aizsardzību cilvēkiem turpmāko pandēmijas viļņu laikā. 

Par pētījumu

Pētījums tika uzsākts 2021. gada martā. Tajā piedalījās 36 brīvprātīgie vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Brīvprātīgajiem bija atļauts piedalīties vien tad, ja nebija nekādu paredzamu Covid-19 komplikācijas risku. Lai vēl vairāk samazinātu riskus, pētnieki veica pētījumu pa posmiem. Pirmie 10 inficētie brīvprātīgie saņēma pretvīrusu zāles remdesivir, lai samazinātu smagas slimības gaitas iespējamību. Pētniekiem bija gatavas arī monoklonālās antivielas gadījumam, ja kāda stāvoklis pēkšņi pasliktināsies. Galu galā remdesivir izrādījās nederīgs, tāpat pētniekiem nenācās izmantot antivielas. 

Brīvprātīgie caur garu, plānu cauruli, kas tika ievietota degunā, ieguva nelielu šķidruma pilienu, kas saturēja sākotnēji konstatēto vīrusa celmu. Viņi tika medicīniski uzraudzīti 24 stundas diennaktī un divas nedēļas uzturējās Londonas Karaliskās slimnīcas telpās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās