foto: Shutterstock
Kas notiek ar aknām, iedzerot kafiju?
Esi vesels
2022. gada 5. aprīlis, 06:02

Kas notiek ar aknām, iedzerot kafiju?

Jauns.lv

Kafija ir neatņemama dienas sastāvdaļa lielai sabiedrības daļai. Tā ir ne tikai lielisks enerģijas avots, bet arī sniedz daudz vērtīga veselībai. Ne velti profesors Anatolijs Danilāns vairākkārt uzsvēris šī dzēriena priekšrocības, atzīstot, ka kafija ir īpaši labs “ierocis” asinsspiediena regulēšanā un aknu veselības uzlabošanā. 

Dažādi pētījumi liecina, ka kafijai var būt hepatoprotektīvs efekts, kas nozīmē, ka tā var palīdzēt aizsargāt aknas no bojājumiem.

1. Kafija var pasargāt aknas no fibrozes

Aknu fibroze ir nopietns stāvoklis, kad aknu audu vietā sāk augt fibrotiskie audi, kam seko ciroze – aknu šūnu vietā stājas stabili saistaudi, un pārmaiņas kļūst neatgriezeniskas, kā rezultātā cilvēka dzīvildze samazinās. Pētījumā, kas publicēts “The Journal of Hepatology” atklāts, ka regulāra kafijas dzeršana var samazināt aknu fibrozes risku. 

2. Kafija var samazināt cirozes risku

Aknu ciroze ir hroniska slimība, kam raksturīga pakāpeniska aknu šūnu bojāeja un saistaudu ieaugšana to vietā, līdz ar to aknas nespēj veikt savas funkcijas. Aknu ciroze netiek uzskatīta par atsevišķu slimību. Tā ir dažādu aknu slimību vai dažādu aknu bojājumu gala stadija. Pētījumi ir parādījuši, ka kafija var arī palīdzēt samazināt alkohola izraisītas cirozes risku. Tie cilvēki, kuri kafiju patērē trīs, četras reizes dienā, aknu cirozes risku samazina pat par 60%, teikts pētījumā. 

3. Kafija var palīdzēt samazināt risku saslimt ar aknu vēzi

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem kafijas dzeršana var arī samazināt aknu vēža risku. Japānas Nacionālā Onkoloģijas centra pētnieki konstatējuši, ka cilvēkiem, kuri kafiju ikdienā nelieto gandrīz nemaz, saslimstība ar aknu vēzi tika konstatēta 547,2 gadījumos uz simts tūkstošiem iedzīvotāju. Savukārt tiem, kas katru dienu izdzer vismaz divas kafijas krūzes, saslimšanas gadījumi bijuši uz pusi retāki – 214,6 gadījumi uz simts tūkstošiem iedzīvotāju.

Jāatzīst, ka kafija nav nekāds brīnumdzēriens un tāpat, kā pozitīvie efekti, dzērienam ir arī negatīvā puse. 

Var radīt problēmas ar sirdi. Daži pētnieki lēš, ka nedaudz kafijas ik dienu var pasargāt no sirds slimībām, tomēr daži apgalvo pretējo. Pierādīts, ka kafija var paaugstināt holesterīna līmeni, kas savukārt var palielināt iespēju pieredzēt insultu un infarktu. 

Var aizdzīt miegu. No rīta kafija var palīdzēt pamosties, bet tā var spiest palikt nomodā arī naktī. Ja dzerat kafiju vēlu (un pilnīgi noteikti – pēcpusdienā), tas var izraisīt miega traucējumus naktī. 

Var sāpēt muskuļi. Ja esat atkarīgi no kafijas, pēkšņa atteikšanās no tās dzeršanas, var radīt muskuļu problēmas, piemēram, muskuļu vājumu un sāpes. 

Var kaitēt grūtniecēm un mainīt hormonālo tablešu darbību. Grūtniecēm iesaka ierobežot kafijas patēriņu galvenokārt tāpēc, ka tā var ietekmēt augli. Kafija arī var mainīt to, kā uz organismu iedarbojas orālās kontracepcijas tabletes un hormonaizstājlīdzekļi sievietēm pēcmenopauzes periodā.