Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Orgānu ziedošana pēc nāves. Vai saistībā ar karu ir pieaugusi iedzīvotāju interese par to?
foto: ddp / Vida Press
Esi vesels

Orgānu ziedošana pēc nāves. Vai saistībā ar karu ir pieaugusi iedzīvotāju interese par to?

Jauns.lv

Karš Ukrainā daļai cilvēku arī Latvijā licis aizdomāties par dzīvības un nāves trauslo robežu. Portāls Jauns.lv skaidroja, vai saistībā ar karu ir pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese un aktivitāte, domājot par orgānu ziedošanu pēc nāves un veicot atzīmi par to.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga Jauns.lv pavēstīja, ka iedzīvotāju aktivitāte, veicot atzīmi E-veselības tīmekļvietnē www.eveseliba.gov.lv, saistībā ar notikumiem Ukrainā nav pieaugusi.

Liela aktivitāte februāra sākumā

Visaktīvāk iedzīvotāji veica atzīmi par orgānu ziedošanu februāra sākumā, kad iedzīvotāji tika informēti par to, ka turpmāk E-veselības tīmekļvietnē ir pieejams šāds pakalpojums. Tika izplatīta preses relīze medijiem, publicēti skaidrojoši ieraksti un attēli sociālajos tīklos, publicēta informācija valsts pārvaldes iestāžu tīmekļvietnēs u.c.

Informēšanas aktivitāšu pirmajā dienā gribas izteikšanu E-veselībā veica 500 iedzīvotāju, nākamajā dienā – 678 iedzīvotāji. Liela aktivitāte novērojama visu pirmo nedēļu, kopš šāds pakalpojums kļuva pieejams E-veselības tīmekļvietnē. 

Aptuveni 30-100 cilvēku dienā

Savukārt marta sākumā dienas laikā gribas izteikšanu veic aptuveni 30 – 100 iedzīvotāju.

Kopumā atzīmi par orgānu un audu ziedošanu pēc nāves, atļauju vai aizliegumu izmantot ķermeni pēc nāves vai veikt sekciju E-veselībā līdz 10.martam izteica 5147 iedzīvotāji. Tajā skaitā 2666 iedzīvotāji izteica gribu tieši attiecībā uz orgānu un audu ziedošanu pēc nāves.

Visaktīvāk atzīmi veica iedzīvotāji vecuma grupās no 25 līdz 50 gadiem:

    25 – 30 gadu vecumā – 380 iedzīvotāji,

    30 – 35 gadu vecumā – 580 iedzīvotāji,

    35 – 40 gadu vecumā – 523 iedzīvotāji,

    40 – 45 gadu vecumā – 358 iedzīvotāji,

    45 – 50 gadu vecumā – 245 iedzīvotāji.

Savu lēmumu var paziņot internetā

NVD norādīja, ka ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt un vienīgā pacienta iespēja dzīvot ir orgānu transplantācija, saņemot nepieciešamo orgānu no donora – cilvēka, kurš dzīves laikā ir pieņēmis lēmumu par orgānu ziedošanu pēc došanās aizsaulē.

Turpmāk iedzīvotājiem, kuri vēlas izteikt savu gribu par orgānu ziedošanu, ir iespēja to izdarīt elektroniski, veicot atbilstošu atzīmi valsts E-veselības sistēmas tīmekļvietnē.

Kas jādara, ja vēlas izteikt savu gribu?

Ja iedzīvotājs vēlas izteikt savu gribu, nepieciešams pieslēgties E-veselības tīmekļvietnē www.eveseliba.gov.lv ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem (internetbankas piekļuves datiem, e-parakstu u.c.) un izvēlēties sadaļu “Personas dati” – “Orgānu un ķermeņa izmantošanas atļaujas”. Atzīme par atļauju vai aizliegumu izmantot visus vai noteiktus orgānus veicama apakšsadaļā “Orgānu un audu izmantošana transplantācijai”.

Vienlaikus tīmekļvietnē nodrošināta iespēja veikt atzīmi par atļauju vai aizliegumu veikt patologanatomisko izmeklēšanu un izmantot ķermeni mācību vai zinātniskiem mērķiem u.c. Gadījumā, ja iedzīvotājs pārdomā, veikto atzīmi var mainīt jebkurā laikā.

Izvēle redzama ļoti ierobežotam cilvēku skaitam

Informācija par E-veselībā izteikto gribu ir redzama ļoti ierobežotam cilvēku skaitam no konkrētām iestādēm. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, ģimenes ārstu praksēm u.c. iestādēm nav piekļuve šai informācijai.

Būtiski arī tas, ka ikviens datu skatījums E-veselības tīmekļvietnē tiek fiksēts un iedzīvotājs, pieslēdzoties E-veselībai, var noskaidrot, vai kāds nav skatījies norādīto informāciju.

Par šiem jautājumiem var parunāti ar ģimenes locekļiem

Ja iedzīvotājam nav drošas piekļuves līdzekļa, lai pieslēgtos E-veselībai, savu gribu ieteicams pārrunāt ar ģimenes locekļiem. Gadījumos, kad E-veselības sistēmā nav ziņu par mirušā cilvēka izteikto gribu, aizgājēja laulātajam, vecākiem, pilngadīgajiem bērniem, brāļiem vai māsām ir tiesības rakstveidā informēt ārstniecības iestādi par aizgājēja dzīves laikā izteikto gribu.

Savukārt, ja gribas izteikšanu ierobežo datora vai interneta pieejamība, iespējams vērsties kādā no valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem, kuros ir pieeja iepriekš minētajai tehnikai un interneta pieslēgumam.

Tēmas