Garšviela, kas atrodama teju katrā virtuvē, ir lielisks līdzeklis pret iekaisumu un klepu
foto: Pexels
Esi vesels

Garšviela, kas atrodama teju katrā virtuvē, ir lielisks līdzeklis pret iekaisumu un klepu

"100 Labi padomi Par veselību"

Smaržīgais, aromātiskais timiāns noder ne tikai virtuvē, lai piešķirtu ēdienam burvīgu garšu. To var izmantot arī dziedniecībā. Kopš seniem laikiem, piemēram, zināms, ka timiāna ēteriskajai eļļai piemīt pretsēnīšu un antibakteriālas īpašības un tā pat ir izmantota kā pārtikas konservants.

Visvienkāršāk pagatavot timiāna tēju. Pirmām kārtām to var dzert, lai samazinātu iekaisumu, jo timols, viena no galvenajām eļļām, ko satur timiāns, spēj stāties pretim ciklooksigenāzei-2 jeb enzīmam COX-2, kas atbild par iekaisuma procesiem organismā. Cita eļļa, ko satur timiāns, karvakrols, līdzīgi iedarbojas uz citokīniem, kuri veicina iekaisumu.

Timiāns var noderēt arī tad, ja ir piemeties klepus, –  veikti klīniskie pētījumi, kas apliecina, ka tas noder, lai mīkstinātu klepu un padarītu vieglāku atklepošanu. Tāpat timiāns var nākt par labu, ja ir jāuzlabo apetīte un jāatbalsta gremošana. Zinātnieki vēl pēta, kā timiāna bioloģiski aktīvās sastāvdaļas ietekmē nervu sistēmu, bet līdz šim atklātais liecina, ka arī šajā ziņā timolam un karvakrolam piemīt labvēlīgas īpašības.

Tēju pagatavot ir vienkārši – katliņā uzvāra divas tases ūdens, pieber tējkaroti kaltētu timiāna lapiņu un ļauj piecas minūtes uz lēnas uguns pavārīties. Tad 1–2 minūtes padzesē, nokāš, pievieno citrona šķēlīti un medu, ja tā garšo labāk, un ar baudu izdzer.