foto: Shutterstock
Pētījums atklāj pārsteidzošus faktus par D vitamīna lomu cīņā pret Covid-19
Mājas aptieciņa
2022. gada 2. februāris, 09:20

Pētījums atklāj pārsteidzošus faktus par D vitamīna lomu cīņā pret Covid-19

Jauns.lv

Vispasaules pandēmijas kontekstā, ko izraisījis Covid-19 vīruss, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par D vitamīna lomu cīņā pret vīrusu. Vairums veselības aprūpes speciālistu to rekomendē uzņemt ikdienā ne tikai kaulu un muskuļu sistēmas veselības veicināšanai, bet arī imunitātes uzturēšanai. Ārste Agnese Zvaigzne komentē vairākus nesen veiktus pētījumus, kuros ir atklāti būtiski rezultāti. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī gada janvārī publicēts Spānijā veikts pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 4,5 miljoni respondentu*. Saskaņā ar šajā apjomīgajā pētījumā iegūtajiem datiem, ir konstatēta D3 vitamīna (holekalciferola) labvēlīgā ietekme Covid-19 slimības gadījumā. Pētījuma rezultāti atklāj, ka D vitamīna līmenis asinīs virs 30 ng/ml ne vien samazina risku saslimt ar šo vīrusu, bet vienlaikus arī mazina risku uz smagu šīs slimības gaitu. 

Savukārt 2021. gada oktobrī publicēta Vācijā veikta meta-analīze, kurā apkopoti jaunākie dati no 8 dažādiem pētījumiem. Tajā vairāku valstu zinātnieki uzsver, ka ikdienas D vitamīna uzņemšana varētu glābt dzīvības neskaitāmiem cilvēkiem. Šajos pētījumos tika noskaidrots, ka D vitamīna līmenis asinīs virs 50 ng/ml teorētiski nodrošina gandrīz nulles mirstību no Covid-19 infekcijas. Secinājumos pētnieku grupa rekomendē vakcināciju kombinēt ar adekvātu D vitamīna līmeni asinīs, jo tikai šādā veidā būsim patiešām nodrošinājušies pret pandēmijas negatīvajām sekām. 

Daktere Zvaigzne atgādina, ka D vitamīnu cilvēkam iespējams iegūt gan no saules stariem, gan ēdiena. Diemžēl, Latvijas platuma grādos dabiskā ceļā uzņemt to pietiekamā daudzumā ir praktiski neiespējami. Piemēram, no ēdiena varam iegūt tikai aptuveni 10 % no nepieciešamā D vitamīna daudzuma. Vasaras mēnešos teorētiski iespējams saņemt D vitamīna devu, bet tā tik un tā ne tuvu nav pietiekama.

Balstoties uz datiem, kas iegūti 2015. gada Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas veiktajā pētījumā, noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāju vidējais D vitamīna līmenis ir vien 19 ng/ml. Šāds rezultāts atbilst D vitamīna deficītam. Jāpiebilst, ka par optimālu D vitamīna līmeni tiek uzskatīti 45-55 ng/ml.

Ņemot vērā to, ka Latvijas iedzīvotājiem nav iespējams dabīgā veidā uzņemt nepieciešamo D vitamīna līmeni, tiek rekomendēts to uzņemt papildus ar uztura bagātinātājiem.

Ja pastāv aizdomas par D vitamīna deficītu, būtu vērts aiziet noteikt to laboratoriski un pakonsultēties ar ārstu, vai gadījumā nav nepieciešams uzņemt paaugstinātu dienas devu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās