Dzīvības loterija
2022. gada 31. janvāris, 11:27

Vairākiem Covid-19 pārslimojušajiem atklātas anomālijas plaušās, liecina pētījums

Jauns.lv

Vairāku "garā Covid-19" pacientu plaušās ir konstatētas novirzes, kas varētu sniegt izskaidrojumu tam, kāpēc dažiem cilvēkiem ir ilgstošs elpas trūkums pēc sākotnējās inficēšanās, vēsta "The Guardian".

Lielbritānijā veikts pētījums, kurā piedalījās 36 pacienti, liecina, ka Covid-19 var izraisīt mikroskopiskus plaušu bojājumus, kas netiek atklāti, izmantojot ierastās pārbaudes.

Pēc Oksfordas universitātes slimnīcu konsultantes un pētījuma līdzautores, doktores Emīlijas Freizeres teiktā, jaunākie atklājumi ir pirmie pierādījumi tam, ka plaušu veselība var būt ilgstoši traucēta. "Tas ir pirmais pētījums, kas parāda plaušu anomālijas tiem [cilvēkiem ar ilgstošu Covid slimību], kuriem ir elpas trūkums," sacīja Freizere. "Tas liecina, ka vīruss izraisa zināmas ilgstošas ​​​​anomālijas plaušu mikrostruktūrā vai plaušu asinsvados."

Tikmēr Klēra Stīve, Londonas "King’s College" lektore, kura nebija iesaistīta darbā, sacīja, ka atklājumi varētu būt ļoti interesanti ikvienam, kurš pēc Covid-19 cīnās ar ilgstošu elpas trūkumu. "Pētījums liecina, ka var tikt apdraudēta plaušu efektivitāte, lai gan plaušu struktūra šķiet normāla. Tomēr mums patiešām ir jāgaida pētījuma pabeigšana, lai uzzinātu, vai šie agrīnie atklājumi ir stabili, un, ja tā, tad cik daudz tie izskaidro un kāda ir iespējamā ārstēšanās."

Jaunākajā pētījumā, kura mērķis ir piesaistīt 400 dalībniekus, tiek izmantota specializēta attēlveidošanas tehnika, kurā pacienti ieelpo ksenona gāzi, guļot skenerī. Gāzi var izsekot, kad tā pārvietojas no plaušām asinsritē, sniedzot priekšstatu par plaušu darbību. Tas ir pretstatā skenēšanai, kas parāda tikai plaušu struktūru.

Pētījumā tika salīdzinātas trīs grupas: pacientus, kuriem diagnosticēts "garais Covid" un kuriem ir normāla skenēšana, cilvēkus, kuri ar Covid bija hospitalizēti vairāk nekā trīs mēnešus iepriekš un kuriem nebija "garais Covid", un veselu kontroles grupu.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka "garā Covid" pacientiem ir "ievērojami traucēta gāzes pārnešana" no plaušām uz asinsriti, pat ja sākotnējās pārbaudes ir normālas. Līdzīgas novirzes konstatētas arī Covid-19 pacientiem, kuri bija hospitalizēti ar smagāku slimību.

Pētījuma galvenais pētnieks, radiologs Ferguss Glīsons norādījis, ka daži no Covid-19 pārslimojušajiem piedzīvo simptomus pat gadu pēc inficēšanās.

Glīsons sacīja, ka komanda tagad cer noskaidrot, kādai daļai pacientu ar "garo Covid-19" ir novirzes, un noteikt anomālijas ietekmi un to, vai tā laika gaitā uzlabojas.