2022. gada 19. janvāris, 21:06

Kā noskaidrot, uz kuru slimnīcu ar NMPD brigādi nogādāts tuvinieks?

Jauns.lv

Situācijās, kad pacients ir bezsamaņā vai ļoti smagā stāvoklī, viņam pašam nav iespējas informēt savus tuviniekus par to, kurā slimnīcā viņš atrodas. Lai nodrošinātu iespēju pašiem tuvākajiem noskaidrot, kurā slimnīcā mediķi pacientu nogādājuši, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) atgādina, ka portālā "E-veselība" nepieciešams norādīt kontaktpersonas.

Zvanot uz 67337750, jāņem vērā, ka NMPD informāciju drīkst sniegt tikai tad, ja portālā E-veselība pacients iepriekš būs norādījis kontaktpersonas.

Sarunas laikā tālruņa konsultants zvanītājam lūgs nosaukt pacienta vārdu, uzvārdu un personas kodu, lai pārliecinātos, vai esat tiesīgs šo informāciju saņemt.

Ja sniegtās ziņas sakritīs ar pacienta norādīto kontaktpersonu, informācija tiks sniegta.

Lai nodrošinātu Pacientu tiesību likumā noteiktās pacienta tiesības, ka informāciju par viņa veselību nesniedz bez viņa rakstiskas piekrišanas, taču vienlaikus, lai nodrošinātu likumā paredzētās tiesības uz savas ģimenes un citu personu atbalstu ārstniecības laikā, konsultants trešajai personai sniedz tikai šādas ziņas:

  • vai izsaukums pie meklētās personas ir bijis,
  • kurā stacionārajā ārstniecības iestādē cilvēks nogādāts, un
  • kad ( kurā datumā) tas noticis.

Gadījumā, ja pacients portālā "E-veselība" zvanītāju nav norādījis par kontaktpersonu, informāciju NMPD nevar sniegt.

NMPD aicina savā profilā portālā "E-Veselība" norādīt tās personas, kurām persona piešķirkontaktpersonas statusu. Nepieciešamības gadījumā, ja iedzīvotājs negaidīti nokļūst slimnīcā, ārstniecības personām būtu pieejama tuvinieku kontaktinformācija, ar kuriem nepieciešamības gadījumā var sazināties un informēt par iedzīvotāja atrašanās vietu un veselības stāvokli.