foto: Pexels
Vienkāršs līdzeklis, kas palīdzēs ātrāk tikt vaļā no iesnām gan bērniem, gan pieaugušajiem
Esi vesels
2022. gada 15. janvāris, 11:32

Vienkāršs līdzeklis, kas palīdzēs ātrāk tikt vaļā no iesnām gan bērniem, gan pieaugušajiem

"Tautas Veselības Avīze"

“Iesnas bieži pāriet pašas, arī īpaši neko nedarot, tomēr deguna skalošana ar sālsūdeni noteikti ieteicama kā ļoti laba un efektīva metode. Tās lietošanas galvenais mērķis ir atbrīvot degunu, jo tad iesnas pāriet ātrāk," stāsta otorinolaringoloģe Elīna Eliasa-Vīgante.

Protams, ka gatavs sālsūdens, ko var nopirkt aptiekā, ir pilnīgi drošs un sāls saturs tajā atbildīs jūsu vajadzībai un šajā gadījumā nevar kļūdīties ar stiprumu. Ja nav nekādu lielu problēmu, tad ar šo izotonisko sāls šķidrumu būtu droši skalot degunu.

Gatavojot skalojamo mājās, sāls devas var atšķirties. Svarīgi, lai sāls šķīdums nebūtu ne par stipru, ne par vāju. Ja gatavo izotonisko šķīdumu, sāls optimālā koncentrācija vēlama tāda pati, kāda tā ir mūsu asins plazmā, – 0,9 procenti. Pagatavošanai uz 250 mililitriem silta vārīta ūdens ņem pustējkaroti vārāmā sāls, tādējādi tiks iegūts apmēram 1% sāls šķīdums, ko var droši lietot deguna skalošanai mājās. Tas minimāli kairinās deguna gļotādu, toties labi attīrīs.

Kādreiz, īpaši akūtos gadījumos, var būt lietderīgi uztaisīt tādu hipertonisku – sāļāku šķīdumu.

Var lietot arī sālsūdeni, ko iespējams iegādāties aerosola veidā vai pagatavot to mājās. Un, izmantojot gan šļircītes, gan sporta minerālūdens pudeles, gan speciālas skalojamās ierīces (tā saucamās lejkanniņas vai deguna dušiņas), skalot degunu un kaklu.

Ja klasiskās iesnas un kakla sāpes nepāriet nedēļas vai desmit dienu laikā, noteikti būtu jāmeklē palīdzība, īpaši bērniem.