foto: Shutterstock
Skrimšļu pārkaulošanās, burtiska izžūšana - ko mēs nodarām ķermenim, nedzerot ūdeni
Esi vesels
2022. gada 11. janvāris, 15:11

Skrimšļu pārkaulošanās, burtiska izžūšana - ko mēs nodarām ķermenim, nedzerot ūdeni

Jauns.lv

“Cilvēks ir “ūdens manta” un novecošanas gaitā šķidrums organismā tīri likumsakarīgi samazinās par apmēram 15%, un tas ir daudz,” Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Revidents” skaidroja gerontologs Jānis Zaļkalns. Eksperts arī atklāja, cik daudz ūdens dienā ir ieteicams lietot un kāpēc tam jo īpaši jāpievērš uzmanība senioru vecumā.

Profesors stāstīja, ka, pirmkārt, katram cilvēkam dienā jāizdzer divi litri ūdens, bet jo īpaši to jāielāgo senioriem. 

“Bieži vien, kad mēs jautājam pacientam: “Cik šķidruma jūs lietojat?”, tā atbilde skan: “Dakter, mans organisms jūt, ka man nevajag vairāk” un tad mēs kopā skaitām - brokastu tējas glāze, zupas šķīvīti, kefīra glāzīti, ābolīti un līdz litram netiekam. Tātad šeit tas organisms kļūdās,” norādīja gerontologs Jānis Zaļkalns. 

Gerontologs arī stāsta, ka cilvēks lielākoties satur ūdeni, bet vecumdienās tā daudzums mūsu organismā samazinās par apmēram 15%. Bet, ja šķidruma ir par maz, tad organisms žūst ātrāk un jūtamāk. 

“Skrimslīši kaulu galos pārkaulojas, locītavas somiņa žūst, pašā locītavā šķidrums samazinās, sauss kaula gals rīvējas ap sausu kaula galu… Kaulaudi ir vieni no vislabāk inervētajiem audiem, tāpēc viss, kas attiecas uz kaulu locītavu sistēmu, ja tur ir izmaiņas, ir saistītas ar ļoti, ļoti izteiktām sāpēm,” norādīja profesors Zaļkalns. 

Bet, lai no tā izvairītos, eksperts iesaka visa mūža garumā lietot pietiekami daudz šķidruma:

“Šie visi ieteikumi attiecas ne tikai uz senioriem. Protams, labāk vēlu nekā nekad, bet tie attiecas uz jebkuru cilvēku, kopš viņš sāk sevi saprast, vai tie ir 11 vai 13 gadi, ka es saprotu, ka es esmu cilvēks, ka es gribu dzīvot skaistu, ilgu un bagātu mūžu, jēgpilnu mūžu.. Nu tad arī par šķidruma lietošanu jādomā," piebilst Zaļkalns.

Tēmas